RHMZ: Opasnost od obilnih padavina i lokalnog izlivanja reka

U Srbiji su na snazi dva upozorenja, meteorološko i hidrološko, saopštio je Republički hidrometerološki zavod. Ova upozorenja odnose se i na teritoriju KiM.

Danas tokom čitavog dana na snazi je meteorološko upozorenje, te se na jugozapadu i jugu Srbije očekuje nestabilno vreme sa pljuskovima i grmljavinom, a lokalno se očekuju obilne padavine, više od 20 mm kiše za kratko vreme, navode iz RHMZ.

S druge strane hidrološko upozorenje je na snazi do podneva pri čemu su moguća lokalna izlivanja na bujičnim vodotocima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Kolubare i Jadra, kao i na slivovima Lima, Ibra i Toplice.

Na čitavoj teritoriji KiM danas je na snazi narandžasti meteoalarm koji signalizira opasno vreme.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Iz RHMZ savetuju oprez i pozivaju građane da budu svesni rizika i redovno se informišu o detaljima očekivanih meteoroloških uslova.

Vreme je bilo nepovoljno i tokom jučerašnjeg dana, širom Kosova zabeležene su obilne padavine, ali i  grad.

Prema podacima kosovskog Hidrometeorološkog instituta, u poslednjih 6 dana u Uroševcu je palo 64.5 mm kiše, sledi Priština sa obimom padavina od 38.8 mm, Peć sa 37.7 mm i Kosovska Kamenica sa 23.5 mm.

Olujno nevreme zahvatilo je juče i povratnička sela u Pećkom okrugu:

Snažno nevreme juče pogodilo Pećki okrug, razorilo povratničke domove

RHMZ: Danas žuti meteo alarm za područje KiM, sutra i u četvrtak – crveni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.