Neintegrisani radnici MUP-a večeras razgovarali sa zamenikom Direktora Kancelarije za KiM: Intenziviraćemo komunikaciju

Nakon današnjeg protesta 120 neintegrisanih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu ispred Kancelarije za KiM, upućivanja pisanih zahteva ovoj Kancelariji o regulisanju njihovog radno-pravnog statusa, te nastavka protesta ispred zgrade Osnovnog suda, a potom i sastanka sa predstavnicima EULEX-a i komandirom Kosovske policije za Sever, Nenadom Đurićem, predstavnici ovih radnika su večeras telefonskim putem razgovarali i sa zamenikom direktora Kancelarije, Željkom Jovićem, sa kojim su se, osim razmene novih informacija – do sada nepoznatim radnicima MUP-a u Severnoj Mitrovici, dogovorili i o intenziviranju komunikacije, potvrdio je za KoSSev predstavnik grupe pripadnika MUP-a koja je danas protestovala, Rajko Šekularac. On je u telefonskoj izjavi za naš portal kasno večeras objasnio da je dobio potvrdu od Jovića da je na poslednjem sastanku predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i EULEX-a, u Kuršumliji, početkom ovog meseca, EULEX već dao, kako je rekao, određene ponude u vezi sa integrisanjem civilnog dela radnika ove uprave iz Severne Kosovske Mitrovice. Prema rečima Šekularca, radnici PU za Kosovsku Mitrovicu će u narednom periodu intenzivirati kontakte sa Kancelarijom za KiM, kao i predstavnicima MUP-a, a novi zajednički sastanak ovih radnika i predstavnika Kancelarije možda će uslediti već ove nedelje.

"Razgovarali smo sa zamenikom Direktora Kancelarije – gospodinom Jovićem. Očigledno da je došlo do nesporazuma zbog nedostatka međusobne komunikacije. Dobili smo informaciju da je na zadnjem sastanku koji se već desio u Kuršumliji, između predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i predstavnika EULEX-a, bilo razgovora o statusu civilnih radnika MUP-a i da su dobijene određene ponude od strane EULEX-a, mada neprecizirane kada je reč o datumima kada će biti realizovane, ali je dat predlog da se radnici oko toga izjasne," rekao je Šekularac i dodao:

"Tako da ćemo u narednom periodu uspostaviti malo jaču komunikaciju i sa predstavnicima Kancelarije i MUP-a i nastaviti da radimo na rešavanju ovih zahteva koje smo i postavili."

On je istakao i da je cilj radnika PU za Kosovsku Mitrovicu upravo da pronađu zajednički jezik sa “svojom državom”, kako bi im ona i pomogla da pronađu rešenje, te i da će možda već ove nedelje uslediti novi sastanak predstavnika Kancelarije za KiM i neintegrisanih radnika MUP-a iz Severne Mitrovice u kosovski sistem.

"Nama je cilj da, pod broj jedan, nađemo zajednički jezik sa našom državom i da nam države pomogne da nađemo rešenje. Pokušaćemo i mi i oni, takav je dogovor, da organizujemo sastanke koji će imati neke rezultate. Verovatno će u narednom periodu biti sastanak, možda i u toku nedelje," rekao je Šekularac.

A na pitanje kako to da se u istom danu kada su protestovali, nazre i rešenje njihovog problema, uprkos višemesečnom trajanju i upućivanju više zahteva i pisama državnim organima, Šekularac odgovara:

"Vidite, očigledno da jedna strana ne može da reši spor, nego moraju sve tri strane – i Beograd i Priština i EULEX da se usaglase da bi tako nešto bilo rešeno. Valjda je to tako proisteklo iz tog sporazuma. Danas smo sa svima njima razgovarali. "

Predstavnik radnika PU za Kosovsku Mitrovicu ističe da je uprkos višemesečnom problemu 130 neintegrisanih radnika, njima najmanje odgovoralo da, kako on kaže, izađu na ulicu, ali dodaje da su bili na to primorani.

"Najmanje nam je odgovaralo da izađemo na ulicu, ali bili smo primorani, jer je dosta dug period i jer su se ljudi našli  u zaista velikom problemu," objasnio je Rajko Šekularac.

Među 130 neintegrisanih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu nalazi se 74 radnika upravnih i drugih službi, oko 30 policajaca, kao i 20-ak vatrogasaca. Njima je Briselskim sporazumom o integrisanju srpskih policajaca u kosovski policijski sistem prekinut radni odnos u MUP-u Srbije i dodeljena im je tzv. posebna penzija. Oni su danas protestovali, jer nisu integrisani u kosovski policijski sistem, zahtevajući  da se odmah izvrši integracija svih preostalih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu u kosovski policijski sistem, da se svim radnicima koji ne mogu da budu integrisani omoguću povratak u MUP Srbije, kao i da se promeni Uredba o "posebnim penzijama", kako bi ona bila usklađena sa tada važećim zakonima, kao što su Zakon o policiji, Zakon o radu, Zakon o PIO.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.