Neintegrisani radnici MUP-a iz Kos. Mitrovice uputili pismo Premijeru Srbije – traže sastanak, od iduće nedelje protesti

Nema ništa od integracije i "radimo na pripremi" protesta, koji će od idućeg ponedeljka biti svakodnevni ispred zgrade Kancelarije za KiM, u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i koji će trajati sve do ispunjenja naših zahteva, saopštio je danas na konferenciji za medije, predstavnik 130 neintegrisanih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu, Rajko Šekularac, dodavši da će protesti "možda biti i malo radikalniji". Penzionisani radnici MUP-a iz Kosovske Mitrovice podršku imaju i od neintegrisanih radnika MUP-a sa juga Kosova i Metohije, koji takođe rade na organizaciji protesta, a koji će im se, ili pridružiti u protestima, ili samostalno organizovati protest. Mitrovički radnici MUP-a su, međutim, posebno iznenađeni reakcijom "svoje države", pre svega MUP-a, koji se uopšte nije oglasio povodom njihovih zahteva. Oni su danas uputili i pismo premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću, kako bi u "najkraćem roku, shodno svojim obavezama", primio predstavnike radnika na sastanak, jer je, kako ovi radnici navode, Premijer jedini koji može da reši njihov problem. Radnici MUP-a su se istovremeno zahvalili zameniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Željku Joviću, koji je ovim radnicima i organizovao nekoliko sastanaka sa predstavnicima MUP-a u Beogradu. Zahtevi neintegrisanih radnika MUP-a ostaju isti – integracija svih preostalih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu u kosovski policijski sistem, da se svim radnicima koji ne mogu da budu integrisani, omogući povratak u MUP Srbije i promenu uredbe o "posebnim penzijama", kako bi ona bila usklađena sa tada važećim zakonima, kao što su Zakon o policiji, Zakon o radu, Zakon o PIO. Svoje zahteve su MUP-ovci iz ove opštine, sa protesta 23. februara, uputili preko Kancelarije za KiM – Vladi Srbije, a MUP-u Srbije preko koordinacione uprave MUP-a, ali oni ni nakon roka, koji je istekao prekjuče, nisu dobili nijedan odgovor na svoje zahteve. Penzionisani, neintegrisani MUP-ovci iz Kosovske Mitrovice su današnju konferenciju za medije održali ispred svojih zatvorenih kancelarija u ovom gradu. 

"Razočarani u sveopštu situaciju koja se oko nas dešava, odlučili smo da uputimo pismo premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću – da primi jednu delegaciju naših radnika, jer smatramo da samo gospodin Premijer, u ovom momentu, jedini može rešiti naš problem," rekao je predstavnik neintegrisanih radnika MUP-a iz Kosovske Mitrovice, istakavši da očekuju da će Premijer, u "najkraćem roku, shodno svojim obavezama", da nađe vreme za njih i da ih primi na sastanak, kao i da nisu dobili nikakav odgovor na svoje zahteve, a da ih je posebno iznenadila "reakcija" MUP-a Srbije.  

"Na protestu koji smo održali pre nedelju dana, prosledili smo zahteve svim relevantnim činiocima od kojih smo očekivali da dobijemo odgovore. Do danas nismo dobili ni od koga nikakav odgovor. Od predstavnika Kosovske policije i EULEX-a nismo ni očekivali da će reagovati na naše zahteve, jer da su hteli da realizuju ono što je dogovoreno, imali su vremena godinu dana, ali smo iznenađeni reakcijom naše države, a pre svega MUP-a Srbije čiji smo radnici – da se niko od njih nije ni oglasio, niti odgovorio na naše zahteve," objasnio je Rajko Šekularac.

Pročitajte još:

Neintegrisani radnici MUP-a RS sa juga: Držaćemo u blokadi lokalne samouprave dok Đurić i Vučić ne dođu da razgovaraju sa nama

Neintegrisani radnici MUP-a večeras razgovarali sa zamenikom Direktora Kancelarije za KiM: Intenziviraćemo komunikaciju

Šta traže pripadnici srpskog MUP-a u Severnoj Mitrovici?

Predstavnik neintegrisanih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu je dodao i da oni rade na pripremi protesta koji će biti organizovani od sledeće nedelje, objasnivši da imaju podršku i svojih neintegrisanih kolega sa juga Kosova i Metohije, kojih je oko 800 i koji će, takođe, organizovati proteste. 

"Mi ovih dana radimo na organizaciji protesta koji će od ponedeljka biti svakodnevni, ovde u Kosovskoj Mitrovici, ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju i trajaće bukvalno sve dok se naši zahtevi ne ispune. Protesti će možda biti i malo radikalniji, ali za sada radimo na pripremi tih protesta…Ujedno vas obaveštavam da imamo podršku i od kolega južno od Ibra, čiji su zahtevi isti kao i naši. Oni će, ili da nam se pridruže, ili će i oni organizovati proteste dole, tako da smo u kontaktu i imamo njihovu potpunu podršku," dodao je on, ne objasnivši, međutim, šta radikalizacija protesta podrazumeva.

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije o uslovima za ostvarivanje prava na takozvanu posebnu penziju zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova na teritoriji Kosova i Metohije, penzionisani radnici MUP-a sa KiM-a pravo na penziju ne mogu da prenesu na drugo lice, pravo na penziju im prestaje kada prestanu da žive na teritoriji Kosova i Metohije, kao i ukoliko se zaposle van teritorije Kosova i Metohije. Njihova penzija nije nasledna u slučaju smrti, a pri obračunu njihovih penzija uzet je u obzir radni staž koji su ovi radnici ostvarili samo u MUP-u. 

Zahtevi ostaju isti, ali MUP-ovci svesni da "od integracije nema ništa"

"Zahtevi ostaju isti. Svesni smo činjenice da od integracije nema ništa, ali o tome je država donela odluku i ako ne može da je sprovede, onda neka nas vrati u MUP, na naša radna mesta, neka uskladi Uredbu sa tada važećim zakonima i propisima i mi ćemo biti zadovoljni," dodao je Šekularac, objašnjavajući zahteve radnika MUP-a, istovremeno istakavši da su njihovi zahtevi "potpuno opravdani", a da je Uredba kojom su i penzionisani, diskriminišuća.

"Država to od vas traži, država naređuje i mora tako"

Šekularac je podsetio i da im je, kada je trebalo da se ispoštuje Sporazum o integraciji policajaca u kosovski sistem, na sastanku u Leposaviću, koji su imali sa generalima i dva ministra, rečeno da država traži od njih da ispoštuju sporazum i da to država naređuje. Međutim, danas, kada su "na ulici", Šekularac dodaje – "njih nema".

"Kada je trebalo da čuvamo instituciju i da radimo u interesu građana, tu smo bili. Kada je trebalo da nas najure i ostave bez posla, u Leposaviću na sastanku, tada su došli i ministri i generali i za sat vremena nas ostavili bez posla i na ulici. Tada nam je jedan od ministara rekao da država to od nas traži, da država to naređuje i da mora tako. Međutim, danas ih nema," rekao je Šekularac obraćajući se medijima.

Radnici PU za Kosovsku Mitrovici se zahvalili zameniku direktora Kancelarije za KiM, Željku Joviću

"Red je da se zahvalimo zameniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gospodinu Željku Joviću, koji je već nekoliko meseci uključen sa nama u pokušaje da reši ovaj problem. Zakazao nam je dva sastanka sa predstavnicima MUP-a u Beogradu, ali nažalost, osim što su nas saslušali, nikakvih pomaka nije bilo," dodao je Šekularac.

 


Oko 1.200 policajca i radnika MUP-a na Kosovu i Metohiji je penzionisano 2013. godine Uredbom Vlade Srbije, a nakon Briselskog sporazuma o integrisanju radnika MUP-a u Kosovsku policiju. Međutim, nisu svi integrisani u Kosovsku policiju. Jedan deo pripadnika MUP-a sa Severa Kosova – njih oko 280, integrisan je u Kosovsku policiju krajem 2013. godine, dok je 130 radnika, među kojima su i policajci, kao i administrativni radnici, samo penzionisano, ne i integrisano, a oko 800 takvih je na jugu Kosova i Metohije. 

Zato su i penzionisani radnici MUP-a sa teritorije južnog Kosova i Metohije najavili moguće proteste – blokiranje rada srpskih opština južno od Ibra, a oni, kao i radnici MUP-a sa Severa, imaju iste zahteve.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.