Jahjaga: Formiranje Specijalnog suda je obaveza; Bota Sot: Specijalni sud se formira da bi Čeku bio optužen

(Tekst je preveden sa engleskog, na osnovu dva teksta iz pregleda kosovske štampe "UNMIK Media Monitoring")

Specijalan sud koji će se baviti ratnim zločinima na Kosovu biće formiran, jer je to međunarodna obaveza koju je Kosovo obećalo da će da sprovede, izjavila je u ponedeljak za list "Koha ditore" kosovska predsednica, Atifeta Jahjaga.

Jahjaga je dodala i da Udruženje/Zajednica srpskih opština neće imati nadležnosti veće od predviđenih Ustavom Kosova. 

Ona je objasnila i da do sada nije bilo ozbiljnih problema u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu i insistirala je da narod Kosova, uprkos tome što gubi poverenje, ima odgovornost i obavezu da sarađuje sa relevantnim institucijama u rešavanju ovih problema. 

Što se tiče dijaloga između Prištine i Beograda, Jahjaga je rekla da će dijalog doprineti unapređenju evropske "agende" Kosova i i Srbije. 

Specijalni sud se formira kako bi Agim Čeku bio optužen

Kada se formira Specijalni sud, biće podignuta optužnica protiv bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova i načelnika štaba, Agima Čekua, piše list "Bota Sot", pozivajući se na dobro informisane izvore. 

Isti izvor je rekao da je Čeku samo jedan od mnogih koje će Specijalni sud da optužiti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.