Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sastao se danas sa predsednicom Centralne izborne komisije, Valjdete Dakom, sa kojom je razgovarao o spremnosti ove institucije da organizuje prevremene izbore, ukoliko to bude bilo potrebno. Daka je nakon razgovora sa Tačijem rekla da će o budžetu za održavanje izbora razgovarati nakon što budu raspisani izbori. Tači je ovom prilikom naglasio da je za Kosovo od suštinske važnosti nova, funkcionalna, efikasna, inkluzivna i ekspeditivna vlada koja će unaprediti važne procese.

Svako ima svoje brige oko izbora. Valjdete razmišlja koliko je to u parama a ovaj se nada da u ovom trenutku, kada on loše stoji, izbori neće biti potrebni jer bi baš sada i bez njih kao mogla da se formira vlada kakva još nigde u svetu nije postojala, niti će. Pazi – nova, funkcionalna, efikasna, inkluzivna, ekspeditivna i koja unapređuje važne procese. Mnogo je!  

Kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj, najavio je da će u skupštini pokrenuti postupak za raspuštanje parlamenta ukoliko kosovski predsednik, Hašim Tači, odloži konsultacije o izlasku iz trenutne političke situacije. Haradinaj je novinarima posle sastanka sa liderima stranaka vladajuće koalicije u Prištini rekao da je sada važno da sve aktivnosti vode ka izborima, „kako bi suveren mogao da odlučuje“. „Uverenje svih nas je da će izbori biti održani na vreme i da neće biti odlaganja“, rekao je Haradinaj. Ocenio je kao veoma značajnu izjavu lidera Demokratske partije Kosova (DPK), Kadrija Veseljija, da i ta partija podržava raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Kako se stvari odvijaju i situacija zateže, ovde će neko da izvuče deblji kraj, a može da se desi, kako naš narod kaže, i “rutav nos”.

Pokret Dveri poručio je da se od početka zalaže za dijalog između vlasti i opozicije kojim bi se sprečile dalje opasne turbulencije u društvu, uz sugestiju da konkretan dogovor o slobodi medija i fer i poštenim izbornim uslovima mora da bude stavljen na papir najkasnije do septembra. U Pokretu navode kako nisu sigurni da su Univerzitet i nevladin sektor najbolje rešenje za organizatora i medijatora ovog neophodnog dijaloga, ali pozdravljaju ideju serije okruglih stolova u organizaciji Fakulteta političkih nauka i Fonda za otvoreno društvo, i poručuju da će se uvek odazvati njihovom pozivu za učešće u tim razgovorima. Dveri naglašavaju da ti razgovori „ne mogu da zamene zvanični institucionalni dijalog između vlasti i opozicije koji mora da rezultira konkretnim dogovorom o slobodi medija i fer i poštenim izbornim uslovima“.

Suština koju želim da vidim u ovoj zemlji je smena nakaradne vlasti, zaustavljanje sunovrata, lustracija svih koji su bili u nju umešani, hapšenje i oduzimanje pljačkom stečene imovine svima koji su se od vladavine okoristili i promena sistema kojim su takvi dolazili na vlast. Za ostalo ćemo lako… Najbolji način da se to desi jesu fer izbori ali pošto je ova vlast svesna “suštine” koja ih onda čeka, kao što sam ja, kakvi god da su, toliko naivni nisu.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.