„Ne možemo samo da napustimo premijera, jer je pritisak na njemu“

Pregovarački tim Haradinaj Tači Veselji
Foto: Gazeta Express

Kosovski zvaničnici danas su Prištini održali još jedan sastanak u nizu ove nedelje na kom se razgovaralo o nacrtu platforme za dijalog sa Srbijom, ali i o jučerašnjem pismu zvaničnika SAD-a koji su izrazili nevericu povodom ignorisanja njihovih saveta i zahteva za ukidanje taksi. Nakon sastanka iz Prištine poručuju da treba da ostanu „jedinstveni“ oko zadržavanja ili ukidanja ovih dažbina.

Kopredsedavajući pregovaračkog tima Špend Ahmeti, nakon sastanka na kom su prisustvovali njegov kolega Fatmir Ljimaj, kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, i predsednik Skupštine Kadri Veselji, poručuje da je on održan kako bi videli da li oni imaju „neki završni komentar“ kada je reč o platformi.

Ahmeti je najavio da će platforma biti upućena kosovskoj skupštini za dva dana, kao i da je neće poslati, bez finalizacije teksta „bukvalno kako će je pročitati i Srbija i Evropska unija“.

Drugi kopredsedavajući Pregovaračkog tima Fatmir Ljimaj ovog jutra poručio je da će konačni nacrt biti poslat i dvema opozicionim strankama, LDK i Samoopredeljenje, koje su odbile da budu deo pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom.

Pitanje korekcije granice neće biti uključeno u platformu

Ahmeti je ujedno rekao da pitanje korekcije granice između Kosova i Srbije neće biti uključeno u platformu za dijalog sa Srbijom, prenela je prištinska Koha.

„Ono što tražim jeste da imamo jedinstvenu poziciju države. Mi nismo jaki protiv drugih ako imamo predstavnika institucije koji kaže da je to ispravna odluka, a drugi kaže da to nije. U trenutku kada idemo sa jednim zahtevom i zahtev je bio da Srbija sedne za sto bez uslova, nemamo zbog čega da ukinemo taksu, jer možemo da im postavimo 100 drugih uslova. U trenutku kada učinimo ovaj zahtev u Briselu ili Vašingtonu, oni znaju da ima neslaganja na Kosovu,“ rekao je Ahmeti.

„Ako donesemo odluku da zadržimo taksu onda da je zadržimo, ako ne, onda da je ukinemo“

Druga tema ovog sastanka bila je novo pismo poslato iz SAD-a sa kojim su, kako je izjavio Ahmeti, „upoznali predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija“.

U pismu upućenom kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, predsedniku Skupštine, Kadriju Veseljiju i kosovskom premijeru, Ramušu Haradinaju, juče su američki zvaničnici izrazili nevericu zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorili Vladu Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

Ahmeti je naglasio da na Kosovu postoje nesuglasice kada je reč o taksama, ali je i naglasio da „o tome odlučuje kosovska vlada, a ne drugi“, prenela je Gazeta Express.

„Ali posle toga, i dalje nema promena stavova,“ rekao je on.

„Ne treba da ostavimo same jedni druge, ako donesemo odluku da zadržimo taksu onda da je zadržimo, ako ne, onda da je ukinemo,“ kaže Ahmeti, dodajući „ne možemo samo napustiti premijera… jer pritisak ide pravo u njega,“ prenosi Gazeta.

SAD su nakon uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije više puta ukazale Prištini da bi trebalo da ih ukinu, nakon čega su mnogi kosovski političari u javnosti postavljali pitanje da li je „rizikovanje prijateljstva sa SAD-om vredno toga“.

I dok kosovski predsednik Hašim Tači poručuje da je vreme poslušati „prijateljske savete Amerike“, kosovski premijer Ramuš Haradinaj drugačijeg je mišljenja.

„Takse su neograničene, trajaće sve dok se problem Kosova i Srbije ne reši. Nema sankcije koja će nas naterati da ukinemo takse,“ odlučan je kosovski premijer.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.