NATO: Da svi pokažu uzdržanost u postupcima i izjavama, bolja budućnost samo uz poštovanje prava svih, podrška dijalogu

NATO

Šok-poruka Alijanse Srbima, NATO: Uzmite Sever Kosova, nećemo se mešati“ – tekst je beogradskih tabloida koji je osvanuo početkom nedelje. Pozivaju se na ideju predsednice Centra za evroatlanske studije, Jelenu Milić, koja godinama otvoreno zagovara ono što se u Srbiji percipira kao pro-NATO stav, ali i duže od godinu dana predstavlja ideje koje deo javnosti tumači kao zagovaranje (etničke) podele KiM-a.

Tragom ovih natpisa proveravali smo kakav je stav NATO-a po pitanju etničke podele između Srba i Albanaca.

U sedištu ove organizacije u Briselu nisu direktno demantovali tvrdnje beogradskih tabloida, naglašavajući da nije na NATO-u da se zalaže za bilo kakvo konkretno rešenje, osim da podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog i pod vođstvom EU, ali je pozvao je na uzdržanost u postupcima i izjavama.

„NATO u potpunosti podržava proces normalizacije između Beograda i Prištine, kroz dijalog pod vođstvom EU. Nije na NATO-u da se zalaže za bilo kakvo konkretno rešenje, ali pozivamo obe strane da nastave dijalog i postignu sporazum koji može doprineti miru i stabilnosti u regionu“, naveli su u NATO-u.

„Ne postoji stvarna perspektiva za bolju budućnost u regionu bez potpunog poštovanja ljudskih prava i prava svih zajednica. Računamo da će svi pokazati uzdržanost u svojim postupcima i izjavama“, naglasili su takođe.

U ovoj alijansi navode da preko svoje misije KFOR-a ostaju posvećeni održavanju sigurnog okruženja za sve zajednice na Kosovu, a prema Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Jelena Milić je sa druge strane ovih dana predstavila svoju ideju za promenu preambule Ustava Srbije kojom se Kosovo i Metohija regulišu kao sastavni deo srpske države u formulaciju: „Četiri opštine na severu KiM su sastavni deo Srbije“.

Prema njenom stavu, kako su preneli beogradski mediji ove nedelje, Srbija bi „ojačala“ svoju poziciju.

„Mi bismo napravili proaktivan stav, nenasilan. Ne bismo nikoga provocirali bezbednosno, napravili bismo mogućnosti za više novih opcija i aktera u novom formatu“, rekla je Milić, prenose mediji u Beogradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.