Završena sednica Kriznog štaba u Srbiji: Neće biti novih mera, lekari tražili zatvaranje

Fotto: Nova.Rs

Sednica Kriznog štaba na kojoj su razmatrane nove mere u borbi protiv koronavirusa upravo je završena, nakon što je počela u 14 sati u Palati Srbija.

Sednica Kriznog štaba završena je u 15.20 sati, a medijima se ubrzo obratila premijerka Ana Brnabić.

„Epidemiološka situacija je nešto bolja juče i danas, iako su toliko velike da to ne izgleda tako. Prošle nedelje u ovo vreme smo imali najgori dan od 8.500 zaraženih, što govori da deluje da brojevi stagniraju i padaju. Ono što je pozitivno je što se smanjuje razlika između hospitalizovanih i otpuštenih sa lečenja“, rekla je premijerka Brnabić i dodala:

„Medicinski deo Kriznog štaba tražio je kao što ste znali da usvojimo mnogo restriktivne mere, a trenutne mere su maske u zatvorenim prostorima i na otvorenom gde nije moguće držati distancu. Ovaj deo štaba zahtevao je da najmanje 10 dana imamo mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćenje radnog vremena do 17 sati za one objekte koji nisu esencijalni“, istakla je Brnabić i podsetila da je u Srbiji trenutno 2,9 miliona nevakcinisanih.

Nakon toga premijerka je izjavila da nove mere neće biti donete.

„Odlučili smo da nastavimo ovako kako smo počeli sa ovim merama uz apel da je potrebna vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija. To je jedini održiv model, sve drugo je produžavanje agonije“, podvukla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija došla do 8.000 zaraženih jer se građani nisu vakcinisali.

„Tako smo došli do 50 preminulih dnevno. Zemlje koje imaju oko 80 odsto vakcinisanih nemaju maske, mere i imaju stabilnu situaciju, nastavila je i poručila da je medicinski deo štaba tu da savetuje“.

Sednici Kriznog štaba prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, epidemiolozi Predrag Kon, Branislav Nestorović, virusolog Tanja Jovanović, Srđa Janković, doktor Zoran Bekić, Zoran Gojković i brojni drugi članovi.

Dugo iščekivana sednica, koja nije održana od 11. septembra, konačno je zakazana za utorak, 5. oktobra, a javnost se nedeljama pitala šta će Krizni štab učiniti jer su cifre iz dana u dan sve gore. Samo u ponedeljak, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo 50 osoba, a evidentirana su 5.983 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.