Kosovski porodiljski dodatak isplaćen za više od 2.000 prijavljenih

novac evri
Foto: Ilustracija, Morgue File

Danas je kosovski porodiljski dodatak uplaćen za 2.158 podnosilaca zahteva, saopštio je kosovski ministar finansija, Hekuran Murati.

Kako je Murati naveo u objavi na svom Fejsbuk nalogu, 68 podnosilaca zahteva tokom prijavljivanja unelo je netačne podatke i dodao da će im uplata biti izvršena retroaktivno onda kada ih budu ispravili.

„68 prijavljenih kandidata unelo je netačne podatke, pa će putem ‘eKosova’ biti obavešteni da ih poboljšaju, a naredni mesec primiće i za septembar, retroaktivno, nakon poboljšanja potrebnih podataka“, napisao je on.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, predstavili su početkom septembra jednu od prvih odluka za implementaciju programa ekonomskog oporavka.

Tom odlukom je definisano, da će porodiljama starijim od 18 godina biti dodeljen novčani dodatak od 170 evra mesečno.

Murati je tada objasnio da se pomoć porodiljama deli u dve kategorije, one koje su nezaposlene (koje su poslednjih 12 meseci evidentirane na Birou rada) 170 evra primaće 6 meseci.

Što se tiče zaposlenih porodilja, one će isti iznos primati tri meseca, pored već postojeće naknade za porodiljsko odsustvo koje isplaćuje kosovska vlada.

Kriterijumi su se odnosili na porodilje koje su na svet svoju decu donele u poslednjih 12 meseci.

Opširnije o tome: 

Kurti uz porodiljski dodatak od ovog meseca najavio i raspodelu dečjegPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.