Nastavlja sa kampanja o preregistraciji na ‘RKS’, dele se flajeri na prelazima i u srpskim sredinama

Kampanja za zamenu RKS
FOTO: Kosovski MUP

Kosovske institucije nastavljaju sa sprovođenjem kampanje za preregistraciju automobila sa srpskih tablica gradova na Kosovu na „RKS“, a sa čime bi, prema najavama iz Prištine, trebalo da se započne 1. septembra i završi do 31. oktobra ove godine.

Iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova navode da se u sklopu kampanje objašnjava građanima kako se vrši apliciranje i preuzimanje RKS tablica, kao i da je kampanja usmerena na one koji poseduju registarske tablice “PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE”, “DA”, ili “ĐA”.

„Sve kampanje – kao video-spotovi, saopštenja, baneri i flajeri, upućeni su i distribuirani svim građanima bez razlike (na albanskom i srpskom jeziku), u cilju njihovog blagovremenog informisanja, davanja potrebnih pojašnjenja za procedure i kriterijume predviđenih za opremanje registarskim tablicama ‘RKS'“, navodi se u saopštenju kosovskog MUP-a.

Poručili su da su posvećeni i da će da nastave da se maksimalno angažuju u informisanju građana, pomaganju u praćenju neophodnih koraka i nesmetanom odvijanju procesa.

Precizirali su i da su Centri za registraciju vozila nastavili sa pripremama u svim opštinama na Kosovu, kako bi „dočekali sve vlasnike vozila“.

Pripadnici Kosovske policije su u sklopu kampanje delili informativne flajere na prelazima, ali i uglavnom u srpskim sredinama na Kosovu.

Podsetimo, kosovska vlada donela je 29. juna odluku kojom je obavezala građane da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama „RKS“ i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići „ulaz-izlaz“.

Ova odluka je prvog avgusta odložena za 1. septembar, a nakon konsultacija Prištine sa zvaničnicima SAD i EU, odnosno izbijanja tenzija i postavljanja barikada na više lokacija na Severu Kosova samo dan pre početka sprovođenja.

Kosovski zvaničnici su u međuvremenu u više navrata tvrdili da neće biti novih odlaganja i da će se 1. septembra početi sa preregistracijom, odnosno izdavanjem deklaracionih listića. Sa druge strane, najavljivano je i intenziviranje kampanje o preregistraciji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.