Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda

FOTO: Privatna arhiva, fotografija ustupljena RTV Kim

Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.

Danijela Simonović je sa svojom porodicom gajila voćnjak sa 200 stabala mešovitog voća. U požaru je potpuno uništeno 50 stabala, dok je još 50 poluizgorelo.

„Juče smo imali štetu na porodičnoj njivi, izgoreo je naš voćnjak. To su mlade voćke, polovinu je uništila vatra. Ne znamo kako se to desilo, nismo nikog videli. Požar je brzo bio pod kontrolom vatrogasaca, a pozvali smo i policiju koja je izašla na teren“, rekla je Danijela.

„Ove godine je i velika suša“, dodala je ona.

„U Batusu kiša nije pala mesecima, od kukuruza nema ništa. Zemlju koju obrađujemo, radimo pod zakup. Pre par godina poplava mi je nanela veliku štetu, više nemamo snage i finansija da se oporavimo od svega“, kazala je Simonovićeva za RTV Kim.

Danijela je navela da spaljeni voćnjak i suša nisu njeni jedini problemi kao žiteljke Batusa.

„Sve ove godine treba izdržati. Zabrinuta sam za svoju porodicu i sve nas koji živimo na Kosovu, a ništa ne možemo da promenimo. Susrećemo se sa raznim provokacijama, krađama, uličnim psima. Niko ništa ne preduzima u vezi svega toga“, zaključila je ona.

Batuse je etnički mešovito selo nadomak Kosova Polja, u blizini ušća reke Gračanke u Sitnicu. U njemu ima oko 80 srpskih i 20 albanskih kuća. U njemu živi oko 300 Srba koji se pretežno bave poljoprivredom.

RTV KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.