Nastavak dijaloga Beograda i Prištine početkom januara

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen početkom januara i predviđeno je da sastanak bude na najvišem nivou, rečeno je našoj televiziji u Briselu. Poslednji susret dve delegacije u okviru dijaloga održan je sredinom oktobra.

Posle višemesečne političke nestabilnosti u Prištini, poraza kosovske delegacije u UNESKO i osporavanja dogovora o Zajednici srpskih opština – posle Nove godine nastavak briselskog dijaloga.

"Dijalog je u toku. Sledeći sastanak na najvišoj razini planiran je rano u 2016. godini," rekla je za B92 portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančič. 

Očekuje se da se u Briselu nađu srpski i kosovski premijer. Analitičar Dušan Janjić kaže da će proces formiranja Zajednice srpskih opština biti ubrzan zahvaljujući odluci Ustavnog suda Kosova. 

"U nastavku dijaloga treba postaviti pitanje položaja srpske zajednice, tako da bude vrlo direktno. Da ono što imaju Albanci u Srbiji dobiju Srbi na Kosovu. Srpsko nacionalno veće koje će se baviti medijima, očuvanjem jezika, razvojem kulture. To je zaštita kulturnog nasleđa i pitanje autonomije Srpske pravoslavne crkve," naveo je Janjić. 

Dok predstavnici zvaničnog Beograda ističu da su uradili svoj deo posla koji je proistekao iz Briselskog sporazuma, kosovska vlada, između ostalog, i dalje nije sprovela dogovor o katastru još iz 2011. godine. Sada se čeka implementacija dogovora o Zajednici srpskih opština.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.