Raseljeni Đakovičani Kirbiju: Posetite odeljenje onkologije na IMD i pogledajte u oči posledicama bombardovanja

Srbi i Albanci imaju nešto zajedničko – nesreću da od radioaktivnih bombi bačenih na Kosovo i Metohiju 1999. godine stradaju svi bez izuzetka. Mnoge srpske i albanske porodice su uništene i ostavljene bez ljudske i lekarske zaštite. Gospodine Kirbi posetite odeljenje onkologije na Institutu za majku i dete u Beogradu i pogledajte u oči posledicama. Ovo je jedna od poruka Udruženja raseljenih Đakovičana koje je reagovalo na, kako su naveli u svom saopštenju, ovonedeljni intervju ambasadora SAD Majkla Kirbija u “Novostima”. Udruženje je "prenelo ubeđenje" proteranih Srba sa Kosova i Metohije da ih nisu proterali njihove komšije Albanci, već, SAD i EU. 

"Da li znate da su osnovna prava demokratije, vaše zemlje i Evrope, Srbima na prostoru Kosova i Metohije oduzeta? Da li ste upoznati sa činjenicom da će i 16. godinu za redom, Srbi sa prostora Kosova i Metohije Božić dočekati van svojih kuća, u prihvatnim centrima i daleko od svojih svetinja – Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i Bogorodice Ljeviške?" – navodi ovo udruženje.

Oni dodaju da bi "voleli da se sastanu" sa američkim ambasadorom kako bi mu dostavili, kako navode – ekskluzivne snimke o kamenovanju Srba u Đakovici tokom proteklih godina za Božić, kao i snimke uništavanja grobova, kuća, crkava i manastira.

U istom saopštenju ovo udruženje navodi:

"Jer da Vi želite multietničke gradove kao što govorite o multietničkom sastavu gradova Srbije, Vi biste se potrudili da, zajedno sa predstavnicima EU, Priština, Peć Prizren, Đakovica – ne ostanu bez Srba. Gradovi na Kosmetu su jedini etnički čisti gradovi u Evropi." 

Odlazeći američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi je u nedavnom intervjuu za Večernje Novosti rekao da SAD neće tražiti da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

"Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN!" – rekao je Kirbi, koji je takođe rekao i to da je pravno obavezujući sporazum između Prištine i Beograda na kraju procesa normalizacije "jedan u nizu papira koji Beograd i Priština potpisuju."

"To ste već činili, u aprilu 2013, avgustu 2015. godine," rekao je odlazeći američki ambasador.

Udruženje raseljenih Đakovičana sa Kosova i Metohije "Uspenje Presvete Bogorodice" vodi Đokica Stanojević i ima sedište u Bulevaru Kralja Aleksandra u Beogradu. Iz ovog udruženja su više puta saopštavali da je oko 400 porodica spremno za povratak, pre svega u tzv. Srpsku ulicu u kojoj je do 1999, bilo, prema podacima dostupnim u medijima – oko 400 srpskih domaćinstava.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.