Narušeni odnosi Kosova i SAD? Tači krivi Vladu, Haradinaj sve, LDK hoće izbore

FOTO: AFP/Armend NIMANI/Dimitar Dilkoff

Kosovski predsednik Hašim Tači kao glavnog „krivca“ za „narušavanje“ odnosa SAD-a i Kosova vidi vladu u Prištini koja uprkos „savetima Amerike“ odbija da ukine takse na robu iz Srbije i BiH-a. Kosovski premijer, sa druge strane, u više navrata je iznosio tvrdnje da odnosi dve strane nisu narušeni, ali je u ponedeljak, po prvi put saopštio, da ako postoji „srozavanje“ odnosa, onda svi kosovski zvaničnici snose odgovornost.

Iako je jedini od svojih koalicionih partnera koji insistira na održavanju odluke o taksama koje uveliko opterećuju odnose Kosova i SAD, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ipak za novonastale odnose sa zemljom „čijem klubu pripada i Kosovo i čiju spoljnu politiku prati Kosovo“ kako je u jednom intervjuu Milomiru Mariću objasnio, sad priznaje da su odnosi narušeni i ipak poziva na odgovornost i drugih kosovskih zvaničnika.

Haradinaj: „Ako postoji srozavanje odnosa, onda svi mi snosimo deo odgovornosti“

Haradinaj je juče po prvi put u obraćanju javnosti ostavio prostora za mogućnost da odnosi sa SAD zaista jesu narušeni. Međutim, navodi da „ako postoji srozavanje odnosa, onda svi mi snosimo deo odgovornosti” prenosi RTK2.

Haradinaj je deo odgovornosti za „moguće“ pogoršanja odnosa sa SAD-om dodelio i ambasadorki Kosova u Vašingtonu Vljori Čitaku, za koju je nedavno rekao da je “ambasador predsednika Hašima Tačija, a ne Kosova”.

“Ambasadorka je predstavljala našu zemlju izvanredno, ali u određenim slučajevima, kada imamo nesporazum sa Vašingtonom, postoji i osnovana sumnja da je zato kriva i da ne predstavlja realno stanje u zemlji o tome kakve su pozicije lidera u određenim slučajevima“.

Pored toga što je negirao da su odnosi Kosova i SAD narušeni zbog taksi, Haradinaj ne želi da prihvati i to da Srbija ne želi da pregovara dok takse ne budu ukinute. Nakon što je više puta poručio da dijalog mora biti „bezuslovan“ i da Srbija ne treba da nastavak uslovljava ukidanjem taksi, juče poručuje da će „Srbija i Kosovo pronaći način da se vrate dijalogu“.

„Naći ćemo način da se vratimo dijalogu jer i mi, a i Srbija, stremimo učlanjenju u Evropsku uniju,“ prenosi RTK2.

Da „nije kriv“ samo Haradinaj i da ne bi trebalo da se vrši „pritisak na njega“, nedavno je izjavio i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

Veselji je naglasio i da je telefonski razgovor koji je on vodio sa Haradinajem bio ključan da Haradinaj odluči da sa inicijalnih deset odsto, takse na robu iz Srbije i BiH budu povećane na sto odsto. Veselji je u tom razgovoru poručio Haradinaju da, ako se odluči na taj korak, mora biti istrajan do kraja.

Tači: Odgovornost je na onima koji su stvorili ovu nerazumnu i nepotrebnu situaciju

S druge strane, da „odličan odnos“ između „najnovije države u Evropi i SAD-a“ oscilira, odavno upozorava kosovski predsednik.

Tači u izjavi za T7 navodi da su odnosi između Amerike i Kosova „uzdrmani“ upravo zbog toga što vlada nije poslušala savete SAD-a u vezi sa ukidanjem taksi.

„Realno, do ove situacije nije trebalo da dođe ni pod kakvim okolnostima i ni po koju cenu. Niko nije mislio da će doći do takve situacije, do smanjene pažnje Amerike prema Kosovu“, navodi Tači.

„Odgovornost pada na one koji su stvorili ovu nerazumnu i nepotrebnu situaciju“, zaključio je on.

Svako „odstupanje od opredeljenja naroda“ prema Tačijevim rečima, nepravedno je.

„Građani Kosova su više od svih na svetu orijentisani proamerički i kosovska vlada mora da sledi volju građana“, prenosi Gazeta Express Tačijeve reči.

LDK hoće na izbore

I dok predstavnici vlasti na Kosovu raspravljaju o tome da li bi takse trebalo ukinuti ili ne, deo kosovske opozicije, tačnije LDK, poručuje da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini način kako bi se izašlo iz „krize“.

Kako je javila prištinska agencija Kosovapress.com, Mustafa je novinarima nakon sastanka predsedništva stranke rekao da LDK neće nikome poslužiti „da spere prljavštine koju su naneli i da to sami treba da urade“.

Lider ove stranke Isa Mustafa naglašava i da bi Kosovo trebalo da bude oprezno kada je reč o odnosima sa „prijateljima“, kao i u samom dijalogu sa Srbijom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.