Narodna stranka pokrenula inicijativu za raspisivanje referenduma o sporazumu iz EU o Kosovu

Šef poslaničke grupe Narodne stranke, Miroslav Aleksić, podneo je danas predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću inicijativu za sazivanje sednice parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda – donošenje odluke o održavanju obavezujućeg referenduma o „francusko-nemačkom“ sporazumu o Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz ove stranke.

„Ako Orlić odbije da zakaže sednicu, onda ćemo pokrenuti skupljanje potpisa građana za održavanje referenduma“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Smatra da građani, kao, kako je naveo, apsolutni suvereni nosioci vlasti u Srbiji, moraju biti pitani u skladu sa Ustavom Srbije o tome hoće li se prihvatiti ili odbaciti sporazum.

„Predložili smo skupštini da referendumsko pitanje glasi: ’Da li podržavate prihvatanje i sprovođenje Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa ’Kosova’ i Srbije, takozvanog nemačko-francuskog predloga – DA ili NE“.

Aleksić je takođe pozvao sve stranke, organizacije i pojedince, kako one koji su protiv prihvatanja sporazuma tako i one koji su za prihvatanje sporazuma – da podrže održavanje referenduma:

„Jer se o najvažnijem nacionalnom pitanju moraju izjasniti građani“.

Aleksić je istakao da niko nema pravo da zloupotrebljava vlast i donosi odluke u ime građana, a da ih ne pita o tome.

„Da se Ustavni sud oglasio, kao što nije, možda ne bi bilo ni potrebe za održavanjem referenduma. Ustavni sud, međutim, ćuti na prihvatanje predloga od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako sporazum podrazumeva priznavanje ’Kosova’ i omogućavanje Prištini da bude član svih međunarodnih organizacija, a to je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije“.

Aleksić je srpskog predsednika optužio da „krši zakletvu koju je u parlamentu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju“.

„Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 2005. godine i 2007. godine usvojila preporuke u kojima se apeluje na korišćenje direktne demokratije u državama. U poslednjih 25 godina širom sveta je održano više od 1.500 nacionalnih referenduma po raznim pitanjima, a najviše u Evropskoj uniji“, kazao je on.

Precizirao da su građani na referendumima, između ostalog, odlučivali i o minimalnim zaradama, nabavkama aviona, promenama u zdravstvenom sistemu…

„U Švajcarskoj se građani na lokalnim referendumima pitaju o gradnji tržnih centara i zgrada u njihovom kvartu, a mi u Srbiji imamo situaciju da vlast neće da pita građane da li prihvataju da neko u njihovo ime otcepi 15 odsto državne teritorije i prizna ’Kosovo’ kao državu, jer je Vučić jasno i glasno stavio do znanja da se saglasio sa tim planom“.

Aleksić smatra da Vučić želi da „prevari građane“ da je sporazum dobar za Srbiju.

„Kako bi mogao da nastavi da uništava demokratiju, gazi ljudska prava i urušava institucije i razvija kriminal i korupciju“, istakao je šef poslaničke grupe Narodna stranka.

Poslanici i funkcioneri Narodne stranke za vikend su u gradovima i opštinama širom Srbije razgovarali sa građanima u okviru akcije „Sprečimo izdaju, spasimo Srbiju“ – čiji je cilj sprečavanje vlasti Aleksandra Vučića da „proda Kosovo i Metohiju i naše građane koji tamo žive“ i tako se trajno odrekne dela teritorije Srbije „samo zarad pukog opstanka na vlasti“.

Prethodno je ova stranka podnela incijativu i za posebnu sednicu Skupštine o Kosovu, takođe kako bi se na njoj raspravljalo o sporazumu iz EU za Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.