Napadnuta vozila EULEX-a na putu ka Brnjaku

Poslednja vest 25/04/04 09:00

Napad iz vatrenog oružja na vozila Euleksa, koji se sinoć dogodio na teritoriji opštine Zubin Potok, najoštrije su osudili i predstavnici lokalnih samouprava sa Severa Kosova i Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"Ovakvim postupcima nanosi se šteta srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i naporima da se demokratskim sredstvima ostvare osnovna prava Srba i ostalog nealbanskog življa kako bi se normalizovao život. Zahtevamo da nadležni i međunarodna zajednica pronađu i kazne počinioce ovog napada", saopšteno je u njihovom noćašnjem saopštenju.

24/04/04 22:35
Večeras oko 20 časova, za sada nepoznati napadači su otvorili vatru iz vatrenog oružja na dva EULEX-ova vozila koja su se kretala ka prelazu Brnjak. U napadu nema povređenih. 
 
U telefonskoj izjavi za KoSSev, portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević, potvrdila je da je došlo do ovog napada: “Ono što ja mogu da potvrdim za sada jeste da su dva EULEX-ova vozila napadnata na putu prema prelazu 31. Niko od EULEX-ovog osoblja nije povređen. Operativna grupa za Mitrovicu je započela istragu ovog slučaja.”
 
Kancelarija za Kosovo i Metohiju je u večerašnjem saopštenju za štampu oštro osudila ovaj napad, navodeći da se on dogodio u selu Banje, u blizini prelaza Brnjak. Od međunarodne zajednice i nadležnih je zatraženo da “učine korak dalje od uviđaja i pronađu i kazne vinovnike ovog napada”. 
 
“Ko god da je to uradio naneo je štetu, pre svega srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i naporima koje Vlada Srbije i kosovski Srbi ulažu da bi se normalizovao život u Pokrajini. Ponovo se potvrđuje da na Kosovu i Metohiji nisu bezbedni ni organi reda, ni građani,” navodi se u saopštenju i dodaje da Republika Srbija nudi svaku vrstu pomoći u rešavanju ovog slučaja.
 
Severno Kosovo od večeras nadleću i helikopteri. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.