Da li je na pomolu 5. krug izbora u Severnoj Mitrovici?

Iako je istekao jednomesečni zakonski rok za usvajanje izmena i dopuna statuta Severne Mitrovice, a na osnovu primedbi koje su prethodno stigle iz kosovskog ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, one nisu usvojene. Sednica SO Severna Mitrovica na kojoj je danas trebalo to i uraditi – prekinuta je. U samom gradu se već izvesno vreme čuju glasine o mogućim novim izborima. I u kuloarima današnje sednice mogućnost novih izbora takođe je pomenuta, uključujući i opasku koju je albanski odbornik iz PDK-a uputio predsednici skupštine Kseniji Božović, neposredno nakon sednice, da je jasno “šta po zakonu sledi posle ove sednice – novi izbori”. 

U članu 50 kosovskog zakona o lokalnoj samoupravi se kaže da se skupština opštine može raspustiti u slučaju da je nefunkcionalna, a opština se smatra nefunkcionalnom ako ne uspe da usvoji svoj Statut u roku od 60 dana od dana konstituisanja iste. SO Severna Mitrovica konstituisana je 11. februara.
Sednica SO Severna Mitrovica prekinuta nakon usvajanja dnevnog reda
 
SO Severna Mitrovica je današnju sednicu, koja je inače kasnila oko sat vremena, prekinula nakon pola sata rada, pre nego da se uopšte dođe do bilo koje tačke dnevnog rada osim usvajanja samog dnevnog reda. 
 
Predsednica Skupštine, Ksenija Božović, navela je da uprkos postojanju kvoruma za nastavak sednice i usvajanja dnevnog reda, predviđene tačke dnevnog reda nisu održane zbog zamene odbornika – dva odbornika GI Srpska i jednog odbornika GI SDP-Oliver Ivanović: „S obzirom na to da smo u zakonskom roku i u skladu sa zakonom Centralnoj izbornoj komisiji poslali ostavke prethodnih odbornika i izjave odbornika koji prihvataju mandate, mi do današnjeg dana nismo dobili zamenu odbornika. U situaciju smo da Skupština sa usvojenim dnevnim redom nije mogla da nastavi sa radom, pa smo je prekinuli i nastavićemo je u nekom narednom roku,“ objasnila je Ksenija Božović u obraćanju novinarima. 
 

"Edita Tahiri vrši pritisak na CIK"

Gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice, Goran Rakić, oštro je protestovao zbog pritiska koji predstavnica Prištine, Edita Tahiri, vrši na CIK, nedozvoljavajući da se u SO Severna Kosovska Mitrovica zamene mandati odbornika, iako je Ministarstvo za lokalnu samoupravu saglasno da izvrši zamenu mandata u roku od 24 sata, od datuma podnošenja zahteva, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

"Gradonačelnik Goran Rakić traži da se poštuje zakonska procedura i da se mandati zamene, jer svaka druga odluka vodi ka destabilizaciji stanja na Severu Kosova i Metohije i pokazuje da ne postoji ni minimum političke volje kako bi se omogućilo normalno i nesmetano funkcionisanja institucija na Kosmetu," stoji u pisanom saopštenju. 

Gradonačelnik upozorava i na mogućnost neželjenih posledica zato što je srpska zajednica uznemirena "pritiskom koji Edita Tahiri bezočno i neskriveno vrši na CIK".

Ona je dodala da se nada da će ozbiljnost situacije shvatiti i kosovsko ministarstvo za administraciju lokalne samouprave, kao i Centralna izborna komisija, te da će oni rešiti problem i dostaviti rešenja o novim odbornicima, kako bi SO nastavila sa radom i sa sednicama.  

 
Ksenija Božović je dodala da su, što se tiče Statuta Severne Mitrovice, izvršene neke od promena koje je prethodno zatražilo kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu. Po njenim rečima, osnovna izmena koju je ovo ministarstvo tražilo, a za koju ona smatra da je tendenciozna, jeste da u Statutu bude jasno navedeno da se radi o kosovskom zakonu o lokalnoj samoupravi. Ona međutim smatra da se u preambuli Statuta, isti poziva na Briselski sporazum, povelju Evropske unije, ali i na zakon o lokalnoj samoupravi. 
 
„Oni (ministarstvo za administraciju lokalne samouprave, prim. red.) su isključivo tražili da stoji kosovski,“ rekla je Božovićeva, dodavši da tako nešto nisu mogli da urade, da se to podrazumeva, te da stoga nisu videli razlog da se tako nešto i menja. 
 
Predsednica SO Severna Mitrovica smatra da danas nije poslednji zakonski rok za usvajanje izmena i dopuna Statuta Severne Mitrovice i da će se sednica održati u nekom drugom roku. Za ovakvu odluku glasalo je 10 srpskih odbornika, protiv je bilo 5 odbornika iz albanske zajednice, dok je odbornik iz bošnjačke zajednice bio uzdržan. 
 
 
“Spremite se za nove izbore”
 
Odbornik iz bošnjačke zajednice, Nedžat Ugljanin, zamerio je kosovskom ministarstvu za lokalnu samoupravu ignorisanje manjinskih predstavnika tokom sastanaka između Ministarstva i predstavnika SO Severna Mitrovica. Po njegovim rečima, oni nisu bili uključeni, tako da niti on, niti ostali odbornici iz manjinskih zajednica, ne znaju ništa o procesu zamene odbornika i problema koji je nastao na današnjoj sednici u vezi sa tim pitanjem. Time je po njegovim rečima, samo Ministarstvo prekršilo zakon o lokalnoj samoupravi.
 
“Iz Ministarstva za lokalnu samoupravu su pregovarali sa četiri predsednika opština i četiri predsednika skupštine. Odbornici uopšte nisu upoznati sa tim razgovorima. I od strane samog Ministarstva za lokalnu samoupravu krši se zakon. Stvarno ne znam kada su predati ti zahtevi za zamenu odbornika,” rekao je Ugljanin.
 
Ugljanin takođe tvrdi da je na samom početku sednice došlo do destrukcije, te da se radi o onim izmenama i dopunama Statuta koje nisu, kako kaže, toliko krucijalne da ne bi bile usvojene danas, ali da postoje dve primedbe za Ministarstvo lokalne samouprave koje su od posebne važnosti, od kojih je jedna da se u Statutu jasno navede da se radi o kosovskom zakonu za lokalnu samoupravu. 
 
“Nekom odgavaraju ovakve situacije. Ako se raspusti Skupština, nastaće problem i u tri ostale Skupštine. Mi smo spremni. Ja sam rekao, srećno bilo, spremite se za nove izbore, ” naglasio je Ugljanin.
 
Predstavnik iz redova bošnjačke zajednice je podsetio da bi se raspuštanjem SO Severna Mitrovica stvario problem i za tri ostale opštine na Severu Kosova – za samu srpsku zajednicu, ali i za formiranje Zajednice srpskih opština, jer će formiranje Zajednice srpskih opština biti moguće tek nakon usvajanja statuta Severne Mitrovice. 
 
“Ovo će biti problem i za samu srpsku zajednicu prilikom formiranja Zajednice srpskih opština, jer će to mnogo kasniti. Zajednica srpskih opština se može formirati tek nakon usvajanja Statuta Severne Mitrovice, rekao je Ugljanin.”
 
Posluštajte kako u tonskoj izjavi za KoSSev Nedžad Ugljanin komentariše dalju proceduru nakon prekida današnje sednice:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.