Porodice ubijenih Albanaca prisustvuju iskopavanju u Rudnici

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Porodice nestalih Albanaca nalaze se u Raškoj gdje obilaze masovnu grobnicu u Rudnici, gdje je u toku iskopavanje posmrtnih ostataka ubijenih Albanaca tokom 1999.

 

Na lokalitetu Rudnica kod Raške, gdje su pronađeni ostaci ubijenih Albanaca, 23. aprila su počela iskopavanja i detaljna pretraga po nalogu Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Porodice nestalih Albanaca danas obilaze radove na ovoj lokaciji, uz nadu da će iskopavanja dati odgovore na pitanja o njihovim najmilijima. Petnaest godine poslije konflikta traga se za još više od hiljadu nestalih lica, od čega je većina iz albanske zajednice.

”Vrlo je teško ovih dana nešto reći, ali ipak čovjek mora da sakupi svu snagu. Došao sam ovdje da vidim šta je do sad urađeno. Vjerovatno su ovdje malo ozbiljnije prišli poslu, vidim da su ekipe koje ovde rade kvalitetne”, kaže Bajram Qerkinaj iz udruženja Glas roditelja.

Direktor Sudske medicine ma Kosovu Arsim Grxhaliu izjavio je da se radi intenzivno i da je do sada očišćen površinski dio grobnice. On je kazao da će iskopavanja trajati dva mjeseca.

Prethodno je predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao novinarima da će radovi trajati dok se istraga ne dovede do kraja, čak i tokom vikenda.

“Ceo posao ćemo ovde raditi, od iskopavanja do predaje posmrtnih ostataka, jedino će DNK analiza biti rađena u Tuzli. Pored ove lokacije, istražićemo još nekoliko potencijalnih mesta na kojima tokom ranijih istraživanja nije ništa pronađeno”, rekao je Odalović.

Iskopavanje i pretragu vodi tim iz Beograda, a učestvuju i predstavnici kosovskog Odjeljenja za sudsku medicinu, Euleks, Međunarodna komisija za nestala lica i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Na lokalitetu su tokom iskopavanja u decembru 2013. godine pronađeni posmrtni ostaci dvije osobe za koje je DNK analizom utvrđeno da su kosovski Albanci.

Tužilaštvo za ratne zločine će tokom istrage razmotriti i da li je zgrada koja je izgrađena pored kamenoloma namjerno sagrađena kako bi se prikrili tragovi zločina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.