BLOG 529. dan epidemije: Ambasada SAD – nema mikročipova u vakcinama protiv kovida

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Vakcine protiv kovida deluju tako što stimulišu imunološki sistem da proizvodi antitela, baš onako kako bi se to i dogodilo da ste bili izloženi bolesti, oglasila se sinoć američka ambasada u Prištini. U objavi naslovljenoj „Mitovi i činjenice o vakcinama protiv kovida-19“, ova ambasada se osvrnula na jednu od teorija zavere – da vakcine protiv kovida u sebi sardrže mikročipove. „Vakcine u sebi ne sadrže mikročipove i ne koriste se s ciljem praćenja vašeg kretanja“, poručili su. Građane su uputili da se o sastojcima vakcina informišu na sajtu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Stiglo novih 115.200 doza vakcine Astra-Zeneke

U Srbiju je stiglo 115.200 doza vakcine Astra-Zeneke koje su nabavljene preko Kovaks programa, saopštio je Fond Ujedinjenih nacija za decu (Unicef).

„Ovo je važno, jer kao što pokazuje trenutna epidemijska situacija, visok nivo vakcinacije je ključni faktor u borbi protiv kovida 19“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vlada Srbije finansirala dostavu tih vakcina.

Do sada je u Srbiju dopremljeno 292.800 doza vakcine Astra-Zeneke preko Kovaks mehanizma.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: Preminulo 14 lica, preko 2.000 novozaraženih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeležen 2.541 novi slučaj zaraze koronavirusom, čak 14 osoba je preminulo, dok je broj testiranih 12.618, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od ukupnog broja preminulih, 9 je žena i 5 mušakraca. Preminule su četiri osobe iz Orahovca, po dve iz Gnjilana i Prizrena, i po jedno lice iz opština Suva Reka, Đeneral Janković, Južna Mitrovica, Vučitrn, Mališevo i Glogovac.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: I dalje preko 2.000 novoobolelih, preminulo još sedam osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo sedam osoba. Zvanično je potvrđeno 2.327 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su 52 osobe, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju iz dana u dan raste i sada je 1.032.

Opširnije u posebnoj vesti.

RZS: Smrtnost u Srbiji povećana za 20,5 odsto

Za prvih sedam meseci ove godine broj umrlih u Srbiji je, u odnosu na isti period prošle godine, povećan za 20,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistilu (RZS), prenosi N1.

Broj umrlih u periodu januar-juli 2021. iznosio je 74.234, a u istom periodu prošle godine preminule su 61.592 osobe.

Prema podacima RZS, u prvih sedam meseci ove godine broj živorođenih je iznosio 34.398 i za 2,3 odsto je manji u odnosu na isti period prošle godine kada je živorođenih bilo 35.210.

Gračanica: Još jedna osoba pozitivna na kovid-19

Na području opštine Gračanica u poslednja 24 sata jedno lice obolelo je od koronavirusa, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Gračanica, prenosi RTV Kim.

„Krizni štab poziva meštane da pokažu društvenu i ličnu odgovornost i vakcinišu se protiv koronavirusa“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su od 10. avgusta registrovana 24 slučaja poztivina na kovid-19, što sa još jednim potvrđenim slučajem u prethodna 24 sata iznosi ukupno 25 pozitivnih u poslednje dve nedelje.

Sve što treba da znate o novoj školskoj godini

Nakon nekoliko nedelja nagađanja i pretpostavki o tome kako će izgledati nova školska godina, Krizni štab je najzad doneo odluku o trajanju časova i modelima nastave. O modelima nastave i načinu ponašanja đaci i roditelji će dobiti pismeno uputstvo od škole. Nova.rs, prenela je sve mere koje je struka odobrila na jučerašnjoj sednici.

Kako je objasnio ministar prostvete, Branko Ružić, stručna komisija predočila je Kriznom štabu plan i program nove školske godine, nakon konsultacija sa zdravstvenim radnicima, prosvetnim kadrom i roditeljima.

Opširnije u posebnoj vesti.

Povećano interesovanje za treću dozu, ljudi se na punktu zadržavaju 20 minuta

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić je izjavio da je povećano interesovanje za treću dozu vakcine protiv kovida-19, i da je do utorka u Srbiji dato nešto više od 59.000 trećih doza vakcine, za razliku od dva dana ranije, kada je ukupno bilo dato 10.300 trećih doza.

Zoran Bekić je istakao za TV Prva da je samo na Beogradskom sajmu dato ukupno 3.600 trećih doza vakcine, a da se građani najčešće opredeljuju za Fajzerovu vakcinu i Sputnjik V.

„Svaki građanin može sam da odabere koju vakcinu želi, a preporuka je da se uzme vakcina istog proizvođača“, rekao je Bekić i podsetio da odluku o izboru vakcine građani saopštavaju doktoru na vakcinalnom punktu posle pregleda.

Kosovo: Koronavirusom zaraženo 25 trudnica

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Jakup Ismajlji, apelovao je na trudnice da se vakcinišu. Broj trudnica zaraženih koronavirusom se povećao, a dve trudnice su u kritičnom stanju, prenose prištinski mediji.

Ismajlji je u izjavi za Telegrafi rekao da 25 trudnica leži na odeljenju za kovid-19 u Ginekološkoj klinici.

Deset je na kiseoniku, a dve su u ozbiljnom zdravstvenom stanju.

Inače, prošle nedelje se broj trudnica zaraženih koronavirusom koje se leče na Ginekološko-akušerskoj klinici u Univerzitetskom Kliničkom centru značajno povećao, a nijedna od njih nije vakcinisana protiv virusa.

KP: Preko 800 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 836 novčanih kazni zbog kršenja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.

SZO osudila šokantne nejednakosti u pristupu vakcinama protiv kovida (AFP/Beta/N1)

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) osudila je „šokantne nejednakosti u pristupu vakcinama“ protiv kovida-19, na otvaranju godišnjeg virtuelnog sastanka afričkih ministara zdravlja, prenosi Beta.

„U svetu je 140 zemalja vakcinisalo najmanje deset odsto svoje populacije, ali na našem kontinentu, samo četiri zemlje su mogle da ostvare taj cilj zbog šokantnih nejednakosti u pristupu vakcinama“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

On je rekao da kriza vezana za vakcine pokazuje osnovnu slabost koja je u korenu pandemije – „nedostatak svetske solidarnosti i deljenja, deljenja informacija, podataka, bioloških uzoraka, resursa, tehnologije i alatki“.

Da bi se pojačala svetska solidarnost šef SZO poziva afričke zemlje da podrže uspostavljanje međunarodnog ugovora ili nekog drugog pravnog instrumenta koji bi omogućio poboljšanje međunarodne saradnje u odgovoru na pandemiju.

Preko programa Kovaks isporučeno je 40 miliona doza vakcina afričkim zemljama, što predstavlja mali delić potrebnih doza za zaštitu stanovništva koje je i dalje pod rizikom ozbiljnog obolevanja i umiranja vezanih za kovid-19, rekla je generalna direktorka SZO za Afriku Mačidiso Moeti.

„Duboko žalimo kašnjenja i teškoće u poštovanju sporazuma zbog nepredviđenih događaja za vreme pandemije. Izvukli smo brojne lekcije“, rekla je ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.