Mir Božji, Hristos se rodi!

FOTO: Manastir Visoki Dečani
FOTO: Manastir Visoki Dečani

Danas pravoslavni vernici slave Božić po Julijanskom kalendaru. U crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji služe se ponoćne liturgije, a za nekoliko sati i jutarnje. KoSSev čestita svim pravoslavnim vernicima najradosniji hrišćanski praznik. Mir Božji, Hristos se rodi! 

Liturgije će se u 6 sati služiti u gradskom hramu Sveti Dimitrije u severnoj, a u 8 časova u obnovljenom hramu Svetog Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici. U Gračanici i drugim crkvama, liturgije se služe takođe u 8 sati.

FOTO: Manastir Visoki Dečani
FOTO: Manastir Visoki Dečani

Božić je pre svega praznik deljenja, praštanja, ljubavi i okupljanja porodice.

U domovima se dočekuje položajnik, osoba koja prva zakuca na vrata posle ponoći i rano ujutru. Položajnik će uneti badnjak. On je počasni gost tokom čitavog dana.

Mesi se česnica, hleb u koji se stavlja novčič, suvo voće i grančica i za koje se veruje da – ko ih pronađe za božićnim ručkom – imaće para, zdravlja i sladak život tokom čitave godine.

Posle sedmonedeljnog posta trpeza je danas bogata tradicionalnim zimskim jačim jelima, mesom, pitama i đakonijama, uz vino i rakiju.

Vladika raško-prizrenski Teodosije poželeo je da se u sve domove usele mir, sloga i ljubav.

Da se ugledamo na naše svete da bismo sačuvali sve što smo primili, i ne samo primili, već i mi u našem vremenu da nadomestimo sve što nedostaje a da to sve prenesemo našoj deci i našim pokolenjima

Patrijarh: Pravoslavnu veru sačuvati po svaku cenu

Ovaj Božić Srbi i Crnogorci koji su pristalice i vernici Srpske pravoslavne crkve dočekuju u napetosti nastaloj usvajanjem tzv. Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori. Smatraju da se njime diskriminiše i neposredno ugrožavaju pravo, imovina i opstanak mitropolije i tri eparhije SPC u ovoj državi, kao i samog identiteta srpskog i crnogorskog naroda.

Zbog toga se širom crnogorskih gradova održavaju masovni protesti – gradske litije i molebani na čelu sa sveštenstvom i arhijerejima, a od skoro se slične inicijative pojavljuju i u Srbiji.

Danima se preko društvenih mreža i portala objavljuju video zapisi, fotografije i snimci dronovima protesta, a od jutros i proslave Božića u gradovima Crne Gore, poput ovog najnovijeg iz Bijelog Polja.

„Glavna poruka i ovogodišnjega Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu (…) Naša sveta dužnost jeste da nosimo krst istorijskih događaja i iskušenja u svim pomesnim Crkvama kao zajedničkim (…) Ali je sveta dužnost i obaveza i svih pomesnih pravoslavnih Crkava da jedna drugu poštuje i uvažava“, poručio je patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici.

Kao i ranijih godina, posebna poruka u poslanici za pravoslavne vernike bilo je Kosovo, ali i o svim stradalima na ratištima i stratištima.

„U našem ovogodišnjem božićnom obraćanju, upućenom našoj vernoj svetosavskoj deci, podsećamo da ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju (Кosovo i Metohiju). Prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića. Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike sa svih ostalih stratišta. Mi im se za pomoć molimo da i sami lično ispovedimo svoju crkvenu pravoslavnu veru u Bogomladenca Hrista, do samoga kraja, ne bojeći se da o njima svedočimo pred svima“.

Božić su građanima i vernicima čestitali najviši srpski i kosovski politički predstavnici.
Pored predsednika Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM, čestitke je uputila i predsednica srpske skupštine.

„Svim građanima čestitam najradosniji hrišćanski praznik. Neka duh Božića probudi veru u praštanje, međusobno poštovanje i razumevanje. Ovaj praznik treba da nas nadahne da negujemo vrednosti zajedništva, mira i sloge i da nam da snagu da se izborimo sa svim izazovima i teškoćama. Želim da praznik proslavite u miru, ljubavi, spokoju i radosti u krugu svojih najmilijih. Mir Božiji, Hristos se rodi!“, navela je Maja Gojković.

Čestitke kosovskih zvaničnika

Odnosi dva naroda karakterišu brojni problemi, ali je više političkih predstavnika sa Kosova svojim sugrađanima uputili čestitke.

„Svim pravoslavnim vernicima, čestitam božićne praznike, želeći bolju godinu za pravoslavnu zajednicu i sve građane Republike Kosovo. Neka ovo slavlje nade posluži da pokaže ljudski duh i da učvrsti jedne s drugima, osnažujući vrednosti svih zajednica u našoj zemlji. Mir, sklad i sreća u svakoj vašoj porodici!“, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači.

„Svim građanima Republike Kosovo pravoslavne vere, ali i prijateljima i saradnicima iste vere, želim Božićni praznik sa svim najboljim željama. Na mnogaja ljeta pravoslavni Božić!“ – poručio je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

„Želim srećan Božić pravoslavnim hrišćanima na Kosovu u širom sveta. Neka biste proveli ovaj poraznik u atmosferi razumevanja i ljubavi jedni za druge, zajedno sa vašim rođacima i prijateljima. Srećan Božić!“, poručio je takođe odlazeći ministar Bedžet Pacoli.

I novi predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja čestitao je takođe. „Želim da ovaj praznični dan posluži kao dodatna motivacija da se izraze osećanja ljubavi jedan za drugog, poštovanje za različite vere u našoj Republici i posvećenosti da radimo zajedno i izgradimo prosperitetniju budućnost miru i harmoniji“, navodi se u čestitki, objavila je Koha.

Čestitali su i predstavnici Srba sa Kosova.

Jevtić: Da vaš dom bude ispunjen blagostanjem i osećanjem bliskosti i ljubavi

Odlazeći potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, poručio je da najradosniji praznik treba da nas podstiče i snaži da pokazujemo ljubav, ukazujemo na pravi put i dobro, a odvraćamo od zla i stranputice i poštujemo prava i slobodu svakog čoveka

„Neka praznik mira, nade i ljubavi darovanih nam kroz rođenje Hrista budu osnovna pokretačka i stvaralačka snaga u našem životu. Želim da vam Božić donese mnogo radosti, zdravlja, uspeha i poštovanja. Božić nas podseća na one koji su nam najbliži, najmiliji i zato je poruka razumevanja i solidarnosti koju ovaj praznik nosi u sebi danas važnija nego ikad za sve“.

Živić: Da vas najradosniji praznik podstakne na razumevanje

“U ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja i u svoje lično ime zadovoljstvo mi je da svim pripadnicima pravoslavne veroispovesti uputim srdačne čestitke. Neka Vam Badnje veče i Božić donesu dobro zdravlje, uspeh i napredak, ispune vaše domove toplinom, radošću i slogom. I neka nas najradosniji hrišćanski praznik podstakne na razumevanje među ljudima, osnaži vrline mira i solidarnosti i da nam snagu da se izborimo sa svim izazovima. Hristos se rodi! Srećan Božić.” navodi se u čestitki kosovske ministarke poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Dijane Živić.

GI SDP: Čestitamo vernicima i sveštenstvu

Iz GI SDP čestitali su svim  pravoslavnim vernicima i sveštenstvu srpske pravoslavne crkve Božić, “sa željom da u zdravlju, miru i radosti provedu ovaj najradosniji hrišćanski praznik u krugu svoje porodice”.

SLS: Da radost ispuni srca i domove vernika

Hriščanima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru. Čestitao je i u ime SLS i svoje lično ime i predsednik ove stranke, Slobodan Petrović.

„Neka nam Blagomladenac svima donese dobro zdravlje, uspeh i napredak, podari snage i ojača naše ljudske slabosti i veru, međusobno poverenje, solidarnost i razumevanje. Neka se duh sloge i dogovora koji krasi ovaj praznik prenese na sve dane koji predstoje.  Pozdravljam vas uz tradicionalni pozdrav Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi“, navode iz SLS u božićnoj čestitki.

Odbor za pomoć KiM: Da iskru pravoslavlja i ljubavi pošaljete svima

U ime „Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji“, vernicima i sveštenstvu Božić je čestitao i Milorad Arlov.

„Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznik praštanja, darivanja, sabiranja i zajedništva. Neka vama na Kosmetu donese i podari snagu, ponos i slogu da izdržite. Mi u Republici Srpskoj molimo se za Vas, za opstanak za koji se borite već decenijama“, navodi se u čestitki kojom se posebni pozdravi šalju „djeci, bolesnima i mladima sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji“.

Iz Odbora poručuju i da se širom Republike Srpske mole za „našu braću, za mir i spokojstvo srpskom narodu i SPC u Crnoj Gori da vjerom u Boga i molitvom izdrže nepravdu“.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim sledi i dan Svetog arhiđakona Stefana, koji je nekim porodicama i krsna slava.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.