LDK: Spremni da razgovaramo sa Samoopredeljenjem o uravnoteženom principu upravljanja

Foto: LDK, Fejsbuk

Vest je ažurirana

Predsedništvo LDK sastalo se danas, a na sastanku kojim je predsedavao lider ove partije, Isa Mustafa, doneto je nekoliko zaključaka – među njima i da je za funkcionisanje potencijalne koalicije sa Samoopredeljenjem (LVV), neophodno uravnoteženo upravljanje.

Predsedništvo LDK na današnjem sastanku se bavilo situacijom nakon konstitutivne sednice skupštine Kosova. LDK procenjuje da je u najboljem interesu zemlje da se sprovedu rezultati izbora od 6. oktobra 2019 i uspostave institucije“, naveli su na zvaničnom Fejsbuk profilu.

Navode još i da veruju da su oni stranka koja nosi odgovornost za uspostavljanje institucija i izražavaju spremnost da nastave razgovore sa LVV.

Oštri protivnici saradnje sa LVV sastali se dan ranije sa Grenelom

Večeras su procureli i novi detalji sa današnjeg sastanka LDK i raspoloženja unutar stranačkog rukovodstva prema Pokretu Samoopredeljenje. Tako Zeri ekskluzivno saznaje iz pouzdanog izbora bliskom ovoj partiji ko su oni koji se kategorički protive bilo kakvom dogovoru sa LVV.

To su potpredsednik stranke Agim Veljiu, šef poslaničke grupe LDK Avdulah (Avdullah) Hoti, kao i bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni (Hyseni). Bivši kandidat za gradonačelnika Prištine Arban Abraši (Abrashi) takođe je protiv, kao i predsednica ženskog foruma LDK, Ljirije (Lirije) Kajtazi.

Uprkos protivljenju dela rukovodstva saradnji sa LVV, na istom sastanku je ipak dogovoreno da se razgovori sa Samoopredeljenjem nastave što je i potvđeno tokom obraćanja javnosti.

Zeri saznaje da su se Veljiu i Hiseni dan ranije sastali sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Država za dijalog o Kosovu i Srbiji Ričardom Grenelom.

Međutim, ti pregovori moraju biti zasnovani na poverenju i partnerstvu, kao i uravnoteženim upravljanjem i zajedničkim odgovornostima, što je od vitalnog značaja za funkcionisanje potencijalne koalicije, kao i za demokratsko funkcionisanje institucija.

„LDK poziva Samoopredjeljenje da razmisli o ovom principu podele vlasti i ravnoteže, na osnovu kojeg je izgrađen stav LDK“, zaključuju.

Slične poruke spremnosti za dalje pregovore, poslao je ranije danas i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti. On je danas video porukom saopštio imena pet ministara i jednog zamenika premijera iz svoje stranke i pozvao LDK da učine isto i nastave koalicione pregovore.

I dok je imenovao ministre i zamenika premijera, samo par sati nakon te video poruke, na sastanku sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, na kom je trebalo da imenuje i kandidata za premijera ispred svoje partije i zvanično otpočne proces formiranja vlade Kosova, Kurti je to odbio. Više o tome čitajte u posebnoj vesti: Tači: Kurti ima još 48h da predloži kandidata za mandatara; LVV: Tači nema pravo da postavlja rokove, obavestićemo ga o mandataru pisanim putemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.