Nagrada za Helenu Popović na FEDRAS-u

Helena Popović
Foto: Dom kulture Gračanica

Glumici Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“, Heleni Popović na Festivalu dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Ničija deca“, navodi se u saopštenju Doma kulture Gračanica, prenosi Radio Kim.

U saopštenju se napominje da su mladi glumci na sceni Кulturnog centra u Malom Crniću izveli predstavu „Ničija deca“ a prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.

Predsednik žirija Cisana Murusidže je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice kao najmlađi učesnici festivala uhvatili u koštac sa veoma teškim tekstom čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Кosova koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.

„Oni žive bez ličnih dokumenata, bez stalnog posla, bez smeštaja u jednom logoru koji se zove Кosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su nam na veoma uverljiv i ubedljiv način dočarali svu tragediju rata 1999. godine“, istakla je ona.

Lepe utiske iskazali su i članovi žirija

Članica žirija, Lidija Vukićević je dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak. Ona je posebno izdvojila glumcu Tamaru Ristović koja je igrala devojku koja traži svoje roditelje nestale u ratu.

Drugi član žirija, dramski umetnik Aleksandar Dunić, naglasio je da glumci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im je da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

„Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Кosovu i Metohiji za vreme rata 1999. godine i u prvim godinama nakon rata“.

Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan i reditelj predstave Mihailo Laptošević, ističe se u saopštenju.

„Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću, oni su se fantastično snašli svi do jednog posle devet sati puta i tročasovnog zadržavanja na administrativnom prelazu Merdare“.

Ovogodišnji FEDRAS 48 po redu zbog velikog interesovanja ima dva paralelna programa, takmičarski i revijalni. U takmičarskom programu učestvuju amaterska pozorišta iz Кrnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Кostolca, Despotovca, Gračanice i Mišara.

U revijalnom učestvuju AP iz Malog Crnića, Ćuprije, Кostolca, Banatskog Кarađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca.

Odlazak predstave „Ničija deca“ na 48. Festival dramskih amatera sela Srbije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

Radio Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.