Da ne izgube mandate: Poslanici Srpske se upisali u evidenciju prisutnih kosovske skupštine

"Svi poslanici Srpske su u poslednjim danima i nedeljama nakratko posetili zgradu parlamenta u Prištini, kako bi se upisali u evidenciju prisutnih i tako sprečili albansku većinu da nam oduzme mandate" – Srpska je saopštila danas.

"To, naravno, ne znači da smo odustali od odluke da ne učestvujemo u radu skupštine dok god se ne otklone razlozi zbog kojih smo se prvobitno i odlučili na ovu vrstu bojkota," dodaju iz ove liste.

Srpska se oglasila nakon što je pokret Dveri objavio informaciju da su "troje poslanika Srpske napredne stranke u poslaničkoj grupi Srpska lista – Saša Milosavljević, Jelena Bontić i Jasmina Živković – prekršili dogovor da bojkotuju rad parlamenta i prošlog četvrtka se vratili u kosovsku skupštinu".

Po kosovskom zakonu, poslanici mogu da ne učestvuju u radu Skupštine Kosova ne duže od šest meseci. Ukoliko se to, ipak, dogodi, njima se oduzima mandat.

Srpska lista je objavila da ne učestvuje u radu kosovskih institucija, i to od 9. oktobra prošle godine, zbog usvajanja zakona o Trepči kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog kombinata. Srpska se, međutim, na kratko odmrzla, i to nakon rascepa unutar same liste i uzastopnih snažnih međustranih optužbi, da bi se, potom, zamrzla. Iako je povod za zamrzavanje njihovog učešća u centralnim kosovskim institucijama bilo usvajanje Zakona o Trepči, kao i onog o strateškim investicijama, predstavnici Srpske su saopštili da je, ipak, usvajanje dekreta o formiranju ZSO od strane kosovskih institucija njihov jedini uslov za povratak. U međuvremenu su ministri i poslanici iz redova ove političke stranke u kosovskim institucijama potvrdili i da vode razgovore o odmrzavanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.