Vučić i Tači razgovarali telefonom o poseti Mogerinijeve

Vest je ažurirana u 18:00

Srpski premijer Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači razgovarali su danas telefonom o "značaju i posledicama" pos‎ete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federike Mogerini, regionu Zapadnog Balkana, saopštila je srpska vlada, koja je  u svom saopštenju Tačija predstavila kao predsednika "privremenih institucija samouprave u Prištini". Razgovor je u međuvremenu potvrdio i kosovski predsednik dvema kratkim porukama na svom Tviter nalogu.

Složili su se da su "razgovor i dijalog između dve strane od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti, i istakli zajedničku posvećenost implementaciji sporazuma iz Brisela," navela je u kratkoj poruci srpska vlada.

Razgovor je potom potvrdio i Hašim Tači.

"Pozdravili smo posetu Federike Mogerini regionu i potvrdili našu posvećenost dijalogu," napisao je u prvoj poruci na svom Tviter nalogu. 

"Sa premijerom Vučićem sam razgovarao o potrebi primene briselskog sporazuma. Snažno verujem da će dijalog doneti novu eru Balkanu," napisao je u drugoj.

Tači se u isto vreme oglasio u vezi sa trenutno najaktuelnijim pitanjem u kosovskim medijima – naporima Prištine da formira vojsku Kosova.

"Kosovo će izgleda formirati svoju vojsku. Ja sam danas podneo zakon kosovskoj skupštini za Vojsku Kosova. Sa podrškom svih institucija naše države, naša vojska postaje moderna, profesionalna i multietnička," saopštio je pre sat vremena Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini boravila je u zemljama zapadnog Balkana od 1. do 4. marta, a situaciju koju je zatekla opisala je kao "napetu i izloženu unutrašnjim, regionalnim i globalnim izazovima".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.