Ne mogu da gubim vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake

Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen, Youtube, Tanjug

„Na to sam se nasmejao, toliko je glupo, da nemam reči… ne mogu da gubim vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake,“ kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnje konferencije za štampu. Odgovorio je na pitanje novinarke Tanjuga da prokomentariše otvoreno pismo organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ kojim se, između ostalog, od predsednika traži da saopšti plan za Kosovo i Metohiju. Danas je u Beogradu održana i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao upravo predsednik. On je potom saopštio i odluku o novim merama protiv kriminala i korupcije, kao i o pooštravanju kazni za krivična dela i uvođenju „doživotne robije“.

Upitan ima li naznaka za nastavak pregovora Beograda i Prištine, povodom jučerašnje izjave opozicionog lidera Ise Mustafe da nije dobro što Priština ne poštuje predlog predsednika SAD Donalda Trampa i ne ukida takse na uvoz srpske robe, rekao je da Srbija čeka da li će Priština doneti takvu odluku.

Predsednik misli da je sada lakše kada je politička stranka LDK izašla „sa takvom izjavom“.

Izneo je i zaključak da je po „svim procenama LDK najjača politička stranka pojedinačno na Kosovu među Albancima.“

Ipak, „nada se“ da će takva odluka biti doneta, ali da očekuje – „ne može to da kaže“.

„Ma hajde idi radi svoj posao i spremaj ove važne mere protiv kriminala i korupcije“

Novinarka Tanjuga upitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prokomentariše otvoreno pismo upućeno njemu od strane organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ u kom su tražili da saopšti plan rešenja za Kosovo i Metohiju.

Sa druge strane, predsednik Srbije govori „o pridikama koje mu drže Jeremić, Đilas i Obradović“.

„Na to sam se nasmejao, toliko je glupo, da nemam reči… Oni koji su nas doveli do proklamovanja i proglašenja nezavisnosti Kosova, da nekom drže predavanja o Kosovu, jednostavno, ne umem da odgovorim,“ rekao je predsednik.

Kaže i da je tada poručio sebi „ma hajde idi radi svoj posao i spremaj ove važne mere protiv kriminala i korupcije“.

Predsednik je zaključio „ne može da gubi vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake“.

Večeras se u Beogradu, na platou pored Filozofskog fakulteta, održava šesti po redu protest pod sloganom “Jedan od pet miliona”. Večerašnji govornici biće glumac Branislav Trifunović i predsednica NVO Evropski pokret sa KiM Rada Trajković.

Jedan od najčešće iznošenih zahteva, sem jučerašnjeg – da predsednik Srbije saopšti plan za KiM, je upravo i pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Protest se održava na dan godišnjeg parastosa Oliveru Ivanoviću koji je održan na Novom groblju u Beogradu. Dok će se 16. januara, od 10 časova na mestu ubistva ovog političara u Kosovskoj Mitrovici, kao i svakog meseca, a pred prostorijama GI „SDP“, okupiti članovi stranke, porodice, prijatelji i poštovaoci.

Uvođenje doživotne kazne za najteža krivična dela

Predsednik Srbije danas je „govorio u pet nivoa“ o kaznenoj politici koja će, kako je rekao „šokirati sve“.

Naglasio je da će Srbija uvesti doživotne zatvorske kazne za višestruke ubice, ubistva dece, kao i za druga najteža krivična dela.

Vučić je novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost najavio da će biti povećane minimalne i maksimalne kazne za sva krivična dela koja imaju elemente nasilja i dodao da su prihvaćeni predlozi oca ubijene devojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva dece budu povećane. 

Predsednik je kao jedan od primera strožijih kazni izneo da će umesto od 3 do 12 godina, „za silovanje kazne biti od 5 do 15 godina, ali bez mogućnosti ublažavanja“, naveo je i da će umesto od 5 do 15 godina, sada zatvorska kazna za ubistvo biti od 10 do 20 godina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.