Jednogodišnji pomen Oliveru Ivanoviću

Pomen Oliver Ivanović Novo Groblje
Foto: KoSSev

Na parastosu Oliveru Ivanoviću, uz članove porodice Ivanović, okupili su se prijatelji, partijski i politički saradnici. Osim samog parastosa, nije bilo govora, dok se najstariji od petoro Ivanovićeve dece, Nikola Ivanović, samo zahvalio onima koji su došli, ali i svima koji to nisu mogli uz reči: “Jer znamo da ste uz nas. Hvala vam.”

U prvim redovima, uz grob, bila je porodica Olivera Ivanovića, prijatelji i najbliži saradnici. Politički lideri koji su došli, stajali su sa strane i posle pomena položili cveće, zapalili sveće i na taj način odali počast ubijenom srpskom političaru sa Kosova i Metohije. Među njima viđeni su bivši predsednik Srbije Boris Tadić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i opozicioni lideri i poslanici – Dragan Đilas, Borko Stefanović iz Saveza za Srbiju, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kao i poslanici Đorđe Vukadinović i Slaviša Ristić.

Pomen Oliver Ivanović Novo Groblje
Foto: KoSSev

Takođe i više medijskih ekipa iz Beograda, kao i sa Kosova, pratilo je ceo događaj.

Oliver nam je govorio: Slobodan čovek ne sme nikad da poklekne pred nasilnicima

“Godinu dana muke i bola,” rekao je u izjavi za KoSSev bratanac Olivera Ivanovića – 36-godišnji Aleksandar Ivanović.

“Ubistvom Olivera, oni su ubili i deo njega koji je u svima nama. Ova porodica više nikad neće biti ona stara.”

Kaže da svakog dana postavljaju pitanje – Ko? Zašto? Da li je to “moglo nekako drugačije”.

Aleksandar Sasa Ivanović
Foto: KoSSev

Istovremeno kaže da je ubistvo moglo “jedino da se izbegne” time da se Oliver Ivanović “skloni sa Kosova”, ali, njegov bratanac kaže i:

“To je bilo i jedino što nije bilo moguće. Često smo sa njim razgovarali na tu temu, molili ga da se barem privremeno skloni iz Mitrovice, ali je on uvek davao odgovor i molio nas da mu to ne radimo. To je neizvodljivo. Pred kriminalcima i nasilnicima se nikad ne spušta glava, nemojte to da tražite od mene. U krajnjoj liniji, vi biste se kao porodica stideli mene ako bih spustio glavu i priznao im da su oni u pravu a ne ja – rekao nam je.”

Aleksandar Ivanović je podelio i svoj lični utisak o ubistvu svog strica: “A to je da on negde sve nas sada sluša i vidi i ovih godinu dana. Užasno nam nedostaje ali mi smo i strahovito ponosni da im nije spustio glavu. Dok se u našoj kući budu rađala deca, hvala Bogu, ima nas dosta, biće vaspitavani da se pred kriminalcima i nasilnicima nikada ne spušta glava. Mi sada vidimo da cena može zbog toga da bude previsoka ali uprkos tome, slobodan čovek ne sme nikad da poklekne pred takvim ljudima.”

Na pitanje da li očekuje da se istraga o ubistvu razreši, priznaje da to ne zna.

Mnogo toga što je u medijima čitao ovih godinu dana “mu je samo politika”, dok sa druge strane, “nema profesionalnog odnosa” u istragama koje se vode u Beogradu i u Prištini.

“Ali ostaje nada. Ja sam čovek koji se uvek nada, uvek verujem da nešto mora da se promeni. Mi kao porodica sasvim sigurno nikada nećemo prestati da tragamo za istinom, pa se tako nadam da ćemo saznati ko je i zašto ubio mog strica.”

Pomen Oliveru Ivanoviću služen je danas i u manastiru Visoki Dečani za koji je srpski političar bio posebno vezan.

Pomen Oliver Ivanović Dečani Sava Janjić

Oliver Ivanović bio je jedan od najznačajnijih srpskih političara sa Kosova i Metohije. Ubijen je 16. januara prošle godine, ujutru, pred vratima kancelarija u kojima je proveo skoro dve decenije političkog rada. Do danas nije poznat ubica, ni nalogodavac. Beograd i Priština vode dve istrage, sahranjen je u aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.