Kosovska policija pokrenula kampanju protiv trgovine ljudima

kartica, trgovina belim robljem
Foto: Kosovska policija

Povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Kosovska policija juče je pokrenula jednomesečnu kampanju. Cilj ove kampanje jeste podizanje svesti društva i ugroženih grupa, kao i sprečavanje eksploatacije žrtava trgovine belim robljem, saopštila je Kosovska policija.

Direktorat za istragu trgovine belim robljem, u saradnji sa ICITAP-om i IOM-om odštampao je „kartice za rano otkrivanje žrtava trgovine ljudima“.

EU izdvojila milion evra za borbu protiv trgovine belim roblljem

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, juče je po pokretanju kampanje rekla da EU podržava Kosovo u borbi protiv trgovine belim robljem, kao i da Kosovo kao tranzitna zemlja ima izuzetnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ona je poručila da je Evropska unija posvećena iskorenjivanju trgovine ljudima, i da Kosovo ima potpunu podršku da razvija aktivnosti u tom pravcu. „Izdvojili smo milion evra pomoći za projekat borbe protiv trgovine ljudima,“ dodala je Apostolova, a preneo RTK2.

Ovi kartoni se odnose na seksualnu eksploataciju žrtava trgovine belim robljem, eksploataciju prinudnog rada, identifikaciju žrtava na graničnim prelazima, navodi se u saopštenju.

Ova uputstva biće prosleđena svim policajcima, naročito onim koji su stacionirani na pograničnim prelazima, kao i u onim delovima društva gde postoji trgovina ljudima ili zloupotreba žrtava.

Kosovska policija je u saradnji sa OEBS-om sastavila i odštampala priručnike o tome kako se zaštititi od trgovine belim robljem. Ovi priručnici će se deliti studentima i učesnicima različitih okruglih stolova i radionica tokom jednomesečne kampanje. U sklopu nje organizuju se treninzi za pogranične policajce, a po pitanju trgovine belim robljem.

Takođe, Kosovska policija, u saradnji sa ICIPAT-om i INL-om radi na poboljšanju tehničkih uslova – postavljanju fiksnih i mobilnih kamera u sobama za saslušanje žrtava trgovine belim robljem, u pet policijska regiona.

Sve ove aktivnosti sprovedene su sa ciljem da se podigne svest u društvu, posebno kod ugroženih grupa, kako bi se povećalo otkrivanje slučajeva za koje se sumnja da se radi o eksploataciji žrtava i trgovini ljudima, poručuju iz Kosovske policije.

Izveštaj Stejt departmenta o trgovini ljudima: Kosovo na nivou 2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.