Na listi uhapšenih ekstremista sa Kosova i jedan Srbin iz Parteša

Izvor: Bošnjak (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Četrdeset uhapšenih osoba koji su juče uhapšeni od strane Policije Kosova pod optužnicom za terorizam i učešće u ratu van zemlje u redovima proglašenih terorističkih organizacija ISIS i al-Nusra, juče su se pojavili pred sudom po prvi put.

Jedan od uhapšenih je imao plan da izvrši teroristički napad na DokuFestu u Prizrenu, najvećoj kulturnoj manifestaciji na Kosovu, izjavio je danas Top Channel izvor ovog kanala pod uslovom da ostane anoniman.

Ista osoba je prema navodima izvora željela poslati poruku da je Prizren muslimanski grad, kao odgovor američkih donacija festivalu.

Tužilac Blerim Isufaj je na konferenciji za štampu izjavio da će se istraga i dalje nastaviti i da među osumnjičenima ima i pojedinih imama iako još uvijek nisu uhapšeni.

Na pitanje novinara da li je ova teroristička grupa željela da izvrši terorističke napade, državni tužilac Isufi je izjavio da tako nešto još uvijek ne može potvrditi.

"Trenutno smo u prvoj fazi djelovanja. Ne mogu da potvrdim ništa drugo, ali budite sigurni da ćemo analizirati svaki dokaz koji smo osigurali".

Zvanični izvori kažu da je broj osumnjičenih preko 200 osoba, dok je među njima i jedna žena iz Prištine za koju se sumnja da je otišla u Siriji.

Na spisku policije je i Srbin iz opštine Parteš sa inicijalima D.J. koji je prešao na Islam i sada se nalazi u Siriji. Vlasti sumnjaju da je D.J. infiltriran od strane BIA (Bezbjednosno informativne agencije Srbije).
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.