Na Kosovu preko 800.000 vakcina u zalihama, nekima rok ističe juna

Vakcina vakcinacija korona fajzer
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Na Kosovu se poslednjih nedelja beleži mirna epidemiološka situacija, a ova situacija doprinela je i usporavanju tempa imunizacije. Prema podacima Ministarstva zdravlja, beleži se pad interesovanja za vakcinaciju. Ministarstvo zdravlja ukazuje na to da u zalihama ima preko 800.000 vakcina, od kojih se mala količina može iskoristiti još samo mesec dana.

Uporedo sa mirnom epidemiološkom situacijom na Kosovu poslednjih dana i nedelja, usporen je i tempo imunizacije protiv kovida-19. Prema podacima Ministarstva zdravlja, više od dve nedelje nije registrovan nijedan smrtni slučaj od posledica infekcije virusom SARS-CoV-2. U ovom periodu broj zaraženih je relativno mali, u roku od 24 sata je prijavljeno do 30 novih slučajeva.

Ali, kako se situacija sa pandemijom popravlja, smanjuje se broj zainteresovanih za imunizaciju. U poslednja 24 sata, prema podacima MZ, dato je 159 doza vakcine. Bilo je dana tokom nedelje kada je ovaj broj bio 17.

Ove brojke komentarisali su u Ministarstvu zdravlja.

Faik Hoti, portparol Ministarstva zdravlja, rekao je da je na mali broj datih vakcina ovog meseca uticalo više faktora.

„Generalno – mirna epidemiološka situacija je uticala na manje interesovanje, ali i pored toga, tokom nedelje proces teče, daje se solidan broj vakcina. Zainteresovani smo da učinimo proces dinamičnijim, s obzirom na to da u različitim zemljama ovih dana imamo visoku učestalost novih slučajeva kovida-19 i nije isključeno da ćemo se i u budućnosti suočiti sa takvom situacijom“,rekao je Hoti.

On je istakao da imaju dovoljno vakcina protiv kovida-19, od preko 800.000 njih na zalihama, od kojih se, prema Hotijevim rečima, prioritetno distribuiraju one vakcine koje imaju kratak rok trajanja.

„Ono što želimo je da uverimo građane zemlje da nijedan građanin ni pod kojim okolnostima neće primiti vakcinu kojoj je istekao rok. Prve vakcine koje se ne mogu koristiti i kojih je na sreću najmanje – jesu zalihe onih vakcina koje se ne mogu koristiti od juna pa nadalje“, dodao je portparol Ministarstva zdravlja.

Vlada Kosova je u maju prošle godine postigla dogovor sa „Pfizerom” za kupovinu 1,2 miliona doza vakcina, čiju cenu Ministarstvo zdravlja i dalje drži u tajnosti.

Do danas je u zemlji ukupno dato preko 1,8 miliona doza. Prema izveštaju Ministarstva zdravlja, jednom dozom vakcinisane su 902.392 osobe, a drugom 822.026. Dok je 440 broj aktivnih slučajeva COVID-19 na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.