Prvi Maj: Vlada Srbije – nezaposlenost minimalna; BCLJP: Svaka 4. mlada osoba ne radi; Na Kosovu protesti

Prvi 1. maj praznik rada
FOTO: socijalnoukljucivanje.gov.rs

Širom sveta danas se obeležava Praznik rada – 1. Maj, u znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu 1886. godine štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme i povoljniji položaj radnika. Ovaj datum je i dan danas prilika da se manifestacijama i protestima ukaže na probleme sa kojima se suočavaju radnici, ali i slobodan dan koji će mnogi provesti roštiljanjem i odlaskom u prirodu.

Ministarstvo: Stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu

Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Srbije čestitalo je građanima 1. Maj sa porukom da jе, uprkos brojnim izazovima, stopa nеzaposlеnosti na istorijskom minimumu i da iznosi 9,8 odsto.

„To jе vеliki rеzultat postignut zahvaljujući odgovornoj politici Vladе Rеpublikе Srbijе i prеdsеdnika Srbijе, Alеksandra Vučića“, navodi se u saopštenju.

Poručuju da su im strateški ciljevi bolji status radnika, vеćе platе i unaprеđеnjе zaštitе prava zaposlеnih, bolji poslovni ambijеnt, otvaranjе novih fabrika i novih radnih mеsta.

Naglasili su da je od suštinskе važnosti da i u narеdnom pеriodu svi zajеdno aktivno rade na unaprеđеnju uslova na tržištu rada i povеćanju stopе zaposlеnosti.

„Samo zajеdničkim snagama radnika, poslodavaca i državе, Rеpublika Srbija možе da nastavi da bеlеži ovakvе rеzultatе i da еkonomija i privrеda budu na još višеm nivou, što ćе istovrеmеno značiti daljе jačanjе Srbijе, koja ćе biti još boljе mеsto za život svih građana“, zaključuje se u saopštenju.

Svaka četvrta mlada osoba nezaposlena, polovina čeka duže od godinu dana

I dok ministarstvo govori o stopi nezaposlenosti na istorijskom minimumu, Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP), saopštio je uoči 1. Maja da je svaka četvrta mlada osoba u Srbiji u „NEET“ statusu, odnosno nisu zaposleni, niti su u obrazovanju ili stručnoj praksi, prenosi Nova.rs.

Iz BCLJP su istakli da su mladi starosna grupa koja je najviše izložena siromaštvu, jer nemaju adekvatne i stabilne prihode od rada, kao i da su zarade mladih od 15 do 29 godina za 16 odsto manje od opšteg proseka.

„Osam od deset zaposlenih u Srbiji je subjektivno siromašno što znači da njihova primanja nisu dovoljna da njihovo domaćinstvo ‘sastavi kraj s krajem’, a čak 75 odsto mlađih ispod 35 godina ima teškoće u sastavljanju kraja s krajem, što je rezultat toga da većina mladih živi sa roditeljima“, stoji u saopštenju.

Među nezaposlenim osobama sa invaliditetom je, kako se navodi u saopštenju, 11,6 odsto mladih, dok je među nezaposlenima romske nacionalne manjine 28,3 odsto mladih.

Poručuju da je polovina mladih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje duže od godinu dana.

Zbog visoke stope nezaposlenosti mladih i nedostojnih uslova rada, BCLJP navodi da je zabrinutost izrazio i Komitet Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava, koji je u svojim zaključnim preporukama pozvao Srbiju da unapredi mere aktivne politike zapošljavanja mladih osmišljavanjem konkretnih programa, kao i da preduzme konkretne mere da zaštiti učesnike u dualnom sistemu obrazovanja i mlade u programima stručne prakse od radne eksploatacije.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) je povodom 1. maja pozvao sve sindikate u medijima da formiraju zajedničku mrežu sa ciljem da se obezbedi bolji i sigurniji položaj novinara i medijskih radnika.

Taj sindikat je, kako se navodi u saopštenju, svim novinarskim i medijskim sindikatima ponudio Sporazum o saradnji i udruživanju u Mrežu medijskih sindikata Srbije radi jačanja pregovaračke pozicije u izradi granskog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike, u skladu sa Medijskom strategijom.

U Prištini protesti – 70 odsto radnika u privatnom sektoru želi da ode sa Kosova

Kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo lošim uslovima rada, radnici okupljeni oko Samostalnog sindikata privatnog sektora na Kosovu najavili su za danas protest, javila je Gazeta Express.

Predsednik ovog sindikata, Jusuf Azemi, kazao je da je reč o simboličnom protestu kojim žele da pošalju poruku kosovskoj vladi i vlasnicima kompanija, te da je poziv da im se pridruže upućen i predstavnicima više od 50 drugih sindikata u Prištini.

„Ne vidimo pozitivan signal u reorganizaciji položaja radnika u privatnom sektoru. Svakim danom je sve gore. Tražićemo da Vlada ispuni svoje obaveze, jer je postojao dogovor da se kolektivni ugovor potpiše odavno. Postojala je obaveza da se formira Sud rada, postojala je obaveza da imamo socijalni fond, ukoliko dođe do povrede na radu“, rekao je dalje Azemi.

On je ujedno izneo podatak da je 70 odsto radnika u privatnom sektoru spremno da ode sa Kosova i pozvao na obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad, kako do toga ne bi došlo.

Još jedan protest najavljen je za danas u 12.00 u centru Prištine.

„Radnici, nezaposleni, studenti, penzioneri, hajde da se ujedinimo i stanemo zajedno protiv hetero-seksističkog, kapitalističkog, rasističkog, ksenofobnog i transfobičnog patrijarhata i ponovimo da radikalne promene i oslobođenje pripadaju radničkoj klasi“, navodi se objavi stranice „Kolektiv za feminističku misao i akciju“, preneo je Klan Kosova.

I dok je Međunarodni praznik rada za jedne prilika da protestom ukažu na loše uslove rada, za druge je ovo dan koji se tradicionalno obeležava urankom i roštiljanjem u prirodi.

Međunarodni praznik rada ove godine pada u nedelju, pa će se kako u centralnoj Srbiji, tako i na Kosovu, praznovanje pomeriti na prve radne dane koji slede.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.