Na Kosovu počelo prvo suđenje u odsustvu za ratne zločine, sudi se Č.A. muškarcu srpske nacionalnosti

Na Kosovu je danas počelo prvo suđenje u odsustvu za ratne zločine. Kako prenose prištinski mediji, sudi se muškarcu srpske nacionalnosti Č.A. protiv kog je optužnica podignuta u maju ove godine.

On se, prema toj opružnici, tereti da je u periodu od januara do maja 1999. godine u selima Račak, Malopoljce i Petrovo, sarađujući sa, navodno, kriminalnim licima (do tada neidentifikovanim) – „organizovano u policijskoj, paravojnoj i vojnoj uniformi izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

„To je kažnjivo članom 142. Krivičnog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zakona koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, trenutno kažnjivog po krivičnom delu ratni zločin uz tešku povredu Ženevskih konvencija i članom 4. Protokola 2 od 08.06.1977. godine koji je trenutno kažnjiv članom 146. i 147. Krivičnog zakona Kosova“, naveli su u maju iz Tužilaštva.

Zakletva za pravdu danas kaže da je on u mestu između pomenutih sela, zajedno sa srpskim snagama, naredio proterivanje meštana, a potom zajedno sa njima spaljivao kuće, nanevši im moralnu i materijalnu štetu. Čak je optužen, prema ovim navodima, i za nekoliko ubistava.

Specijalno tužilaštvo je odluku da mu se sudi u odsustvu donelo jer su, kako su naveli, iscrpljeni svi napori da se on pronađe.

Č.A. je, navodi se u optužnici, rođen u Štimlju, a sadašnja adresa mu je selo kod Kruševca.

Mediji danas, sa početkom suđenja njemu a na kom se on ne nalazi, precizirali da mu je branilac – advokat Žarko Gajić.

Sudija u ovom predmetu je Violeta Hamani- Hajra, a tužilac Habibe Salihi.

Hamani Hajra je, prenosi Zakletva za pravdu, danas dala uputstvo advokatu Gajiću – da u roku od 30 dana podnese zahtev za odbacivanje optužnice protiv njegovog branjenika i prigovor na dokaze.

Obezbeđeno je 11 svedoka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.