Podignuta još jedna optužnica u odsustvu za ratni zločin

Iako je pre dva dana, kosovsko pravosuđe podiglo tek prvu svoju optužnicu za ratni zločin u odsustvu optuženog, već danas pristigla je i druga. Za razliku od prethodnog, optužnica je ovog puta podignuta za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Specijalno tužilaštvo u Prištini i sada je optužnicu podnelo Osnovnom sudu u Prištini i to protiv muškarca sa inicijalima C.A.

Terete ga da je u periodu od janura do maja 1999. godine sarađujući sa, kako kažu, kriminalnim licima (do sada neidentifikovanim) „organizovano u policijskoj, paravojnoj i vojnoj uniformi izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

„Što je kažnjivo članom 142. Krivičnog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zakona koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, trenutno kažnjivog po krivičnom delu ratni zločin uz tešku povredu Ženevskih konvencija i članom 4. Protokola 2 od 08.06.1977. godine koji je trenutno kažnjiv članom 146. i 147. Krivičnog zakona Kosova“, naveli su iz Tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo je i sada došlo na ovaj predlog – da se optužnica podigne i započne suđenje u odsustvu optuženog lica, a zato što su, kako navode, iscrpljeni svi napori da se on pronađe.

U saopštenju tužilaštva nije navedeno koje je nacionalnosti muškarac protiv kog je danas ova optužnica podneta.

Prethodna, ali i prva optužnica za ratni zločin odnosno seksualno nasilje tokom rata, na Kosovu je podignuta pre dva dana i to protiv muškarca D.R. inače, kako su tada precizirali iz Tužilaštva, rezerviste Vojske Srbije tokom rata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.