Novinari portala Info Vranjske ponovo meta napada

NUNS

Novinari portala Info Vranjske ponovo su izloženi uvredama i pretnjama, navode iz Nezavisnog udruženja  novinara Srbije(NUNS), dodajući da novinari strahuju za svoju bezbednost, kao i da su im sloboda rada i izražavanja ozbiljno ugroženi.

Portal „Info Vranjske“ prozvan  je “antisrpskim” i “antidržavnim” portalom, a novinar Slavomir Kostić, kako navode, nazvan je “dežurnim idiotom” i “pacovom”. Potom je na igralištu Fudbalskog kluba Mineralac u Vranjskoj Banji postavljen transparent sa natpisom “Kostiću smeće, Mineralac ti nikada reket plaćati neće”, navodi se u saopštenju Nunsa.

Iz NUNS-a podsećaju na to da je u julu, u saopštenju lokalnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke(SNS), urednik portala Saša Stojković, nazvan “ljudskom gnjidom”, “lenjivcem”, “svinjom” i “albanskim plaćenikom”, a u negativnom kontekstu pominjana je i njegova porodica.

Redakcija portala „Info Vranjske“ smatra da i iza poslednjeg napada stoje visoki funkcioneri SNS-a, zbog, kako objašnjavaju, veza sa FK „Mineralac“, i zahteva da se o ovom pritisku i napadu izjasne lokalno tužilaštvo, policija i ombudsman.

Od nadležnih organa očekuju da istraže sve okolnosti događaja, a NUNS će o slučaju i podnetoj prijavi informisati i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, kao i međunarodne asocijacije novinara i medija.

Profesionalni i nezavisni novinari sve češće meta su pritisaka, pretnja i fizičkih napada, podsetio je NUNS, o čemu najbolje govori podatak da je od početka godine u bazi NUNS-a zabeleženo 147 incidentnih događaja prema novinarima, a od toga 27 napada, 39 verbalnih pretnji, devet pretnji i napada na imovinu, i 72 pritisaka, navode iz ovog Udruženja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.