Na Kosovu će nasumično biti testirano 6,5% nastavnika

Goraždevac škola
FOTO: Radio Goraždevac/Printscreen/Youtube

Kosovski ministar obrazovanja i nauke, Ram Ljikaj (Ramë Likaj) i predsednik sindikata prosvetnih radnika, Rahman Jašari (Rrahman Jashari) posetili su Gimnaziju „Naim Frašeri“ u Štimlju, a tom prilikom Ljikaj je najavio za Ekonomia Online da će 1.500 ili 6,5% nastavnika biti nasumice odabrano za testiranje na kovid-19.

Ljikaj je ovom prilikom takođe najavio nastavak iznenadnih poseta obrazovnim institucijama prilikom kojih se proverava njihova spremnost za početak školske godine.

Kako je kazao kosovski ministar, zadovoljan je organizacijom koje škole vrše za početak nove školske godine, iako se još uvek čekaju preporuke institucija da li će nastava početi 14. septembra kako je ranije najavljivano.

„Ove posete se obavljaju bez upozorenja da bi se videla spremnost za početak nove školske godine prema uputstvima Ministarstva zdravlja. Da budem iskren, zadovoljni smo pripremama. Spremni smo, čekamo preporuku za početak nove školske godine od nadležnih institucija“, rekao je on.

Školska godina na Kosovu, prema poslednjim najavama, počeće 14. septembra, dok je školska godina u srpskim sredinama na Kosovu, kao i u ostatku Srbije, počela 1. septembra. Međutim, za razliku od vršnjaka u centralnoj Srbiji, osnovci i srednjoškolci na KiM nastavu za sada pohađaju samo onlajn.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.