Švedska ambasada u Skoplju upozorila podnosioce na prevare u vezi sa izdavanjem viza, radnih i boravišnih dozvola

Zastava Švedske
FOTO: Ambasada Švedske u Beogradu

Švedska ambasada u Skoplju upozorila je građane koji apliciraju ili planiraju da apliciraju za šengenske vize, radne ili boravišne dozvole, na moguće prevare u vezi sa izdavanjem istih.

Ova ambasada je na zvaničnoj Fejsbuk stranici obavestila podnosioce zahteva i one koji planiraju da apliciraju za vize, radne ili boravišne dozvole, da mogu izgubiti novac ukoliko budu sarađivali sa agencijama ili pojedincima koji im obećavaju izdavanje viza i dozvola ili nude olakšavanje postupka izdavanja.

„Otkrili smo da su podnosioci zahteva za vizu kontaktirali pojedince/agencije koji tvrde da mogu da olakšaju postupak ili čak izdaju vize, boravišne dozvole i radne dozvole za Švedsku. Ovo je netačno i podnosioci zahteva rizikuju da izgube novac ukoliko pokušaju da se nose sa njima”, upozorili su.

Naglasili su da o zahtevu za vizu odlučuje isključivo švedska ambasada u Skoplju – „niko drugi”, kao i da o zahtevima za boravišne dozvole odlučuje isključivo švedska agencija za migracije.

Pojasnili su da sarađuju sa kompanijom za vezu VFS Global u Prištini, ul. Rustem Statovci br. 36, za prijem zahteva za šengenske zahteve, naznačivši da ambasada ne sarađuje sa pojedincima ili agencijama koje nisu deo VFS Global, i da oni ne mogu uticati na „period preispitivanja i na ishod odluke“.

Takođe su dali uputstva i priložili sledeće internet stranice za više informacija o šengenskoj vizi i procesu podnošenja zahteva za boravišnu dozvolu:

https://www.vfsglobal.se/Kosovo/

https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Working-in-Sweden.html

https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Moving-to-someone-in-Sweden.htmlPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.