Na kosovske lokalne izbore stranke izlaze samostalno

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Tokom prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna većina partija bile su vezane koalicijama. Ali će se na lokalnim izborima, koji se održavaju oktobru – nadmetati samostalno. Zakonski rok je istekao.

Sve velike parlamentarne stranke i većina onih neparlamentarnih nadmetaće se samostalno na lokalnim izborima u jesen.

To je za javnu televiziju potvrđeno i iz Centralne izborne komisije. Oni navode da je zakonski rok za zaključivanje predizbornih koalicija za lokalne izbore okončan prošle nedelje.

Od 58 političkih stranaka registrovanih u CIK-u za lokalne izbore, koalicije su sklopile samo tri stranke iz redova nesrpske zajednice. To su Vakat, Jedinstvo i Zajedno za Goru.

Ali, iako zakonski rok za koalicije namerno nije ispoštovan od strane političkih partija, to je još jedan pravni termin koji se mora poštovati i ono ima veze i sa drugim pitanjima.

Zvaničnici CIK-a rekli su da ova institucija sprovodi pripreme za lokalne izbore 22. oktobra, koji će se održati u 38 opština na Kosovu, na celoj teritoriji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.