U Leposaviću otvoren međunarodni festival folklora: Da upoznamo običaje kroz igru i pesmu

U Leposaviću je sinoć zvanično otvoren međunarodni festival Svetske unije folklora (IGF). Okupilo se 300 ljubitelja folklora i čuvara baštine iz sedam zemalja – Španije, Vijetnama, Izraela, Rumunije, Italije, Bugarske i Kipra. Na krajnjem Severu Kosova boraviće do 13. avgusta. Domaćini su KUD "Kopaonik" iz Leposavića, koji istovremeno predstavlja Srbiju. U nastavku pogledajte prilog kolega sa RTV "Mir".

Todić: Prilika da predstavimo bogatu srpsku istoriju i upoznamo običaje drugih naroda 

Prvo festivalsko veče, na platou ispred opštine Leposavić, otvorio je predsednik Privremenog organa opštine Leposavić u srpskom sistemu i predsedavajući SO u kosovskom – Zoran Todić, poželevši učesnicima, kako je rekao, srdačnu dobrodošlicu.

"Ovo je prilika da kroz igru i pesmu čitavom svetu predstavimo našu bogatu istoriju – istoriju srpskog naroda. Imamo i priliku da vidimo i upoznamo kulturu i običaje drugih naroda. Stoga je naša radost još veća, jer su je uveličali mnogi članovi kulturno-umetničkih društava," rekao je Todić.

Predsednik IGF-a: Našao sam ovde veoma dobre ljude

Oduševljenje nije krio ni predsednik IGF-a, Dorel Kosma, koji se na kratko obratio i na srpskom.

"Moji prijatelji, ja sam veoma srećan što sam ovde. IGF ima 55 članova. Došao sam ovde sa bordom IGF-a i veoma sam srećan, jer sam našao ovde veoma dobre ljude," kazao je Kosma između ostalog.

Pročitajte još:

Leposavić domaćin međunarodnog festivala folklora

Nakon jučerašnjeg otvaranja, večeras sledi dodela takozvanih oskara, u sali Centra za kulturu. Ovogodišnji dobitnici su Italija, Grčka, Španija, Izrael, Kipar, kao i Srbija.

Folkloraši će narednih dana obići i manastire – Banjsku i Visoke Dečane, a deo programa – 12. avgusta, održaće se i u Kosovskoj Mitrovici, kod spomenika Knezu Lazaru.

Festival se održava uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.