Na kritike što na Košarama nije izgovorila „OVK“, Osmani uzvratila objavljivanjem kompilacije svojih govora o „legendarnoj OVK“

Talas kritika sa albanske strane od juče na račun Vjose Osmani zato što nisu čuli da je izgovorila tri reči na jučerašnjem obeležavanju 22-godišnjice Bitke za Košare: „Oslobodilačka vojska Kosova“. 

„Prekaze, Likošani, Ćirezi, Glođani, Lokve, Lapušnik, Vrućevci, Podujevska Lapaštica, Šaljska Bajgora, Košare i Paštrik, svuda gde se naša Oslobodilačka vojska borila, naša su inspiracija, izvor ponosa i bola za sve i kosovske devojke koje smo izgubili u ratu za slobodu“, odgovorila je Osmani večeras na Fejsbuku na ono što vidi kao orkestriranu kampanju laži i propagande protiv nje.

„Pravedna borba OVK, svi mučenici i heroji“, dodala je uz kompilaciju video snimaka njenih javnih nastupa, od njenog nedavnog govora u skupštini kao tek izabrana predsednica u kojima veliča „legendarnog komandanta Adema Jašarija“, preko „velikih ideala, „narodne vojske“, „istorijske snage“ , „srca“, „amaneta“, „vere“, „pravednog sna“…

U nastavku objavljujemo reagovanje na jedan od tekstova iz današnje kosovske štampe sa kritikama na račun Osmani, izvorno prevedenog sa albanskog, ujedno reakciju „Udruženja ratnih veterana OVK“, kao i šta je Vjosa Osmani kazala juče na Košarama.

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Republike Kosovo, Vjosa Osmani u znak sećanja na 22. godišnjicu bitke za Košare, nije spomenula Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), što je izazvalo mnoge reakcije i rasprave u zemlji, a povodom ovog analitičar Artan Muhadžiri u izjavi za Teljegrafi kazao je da predsednica Osmani treba da započne napore za političku transformaciju iz opozicionog mentaliteta u predsednički. Prema njegovim rečima, uloga predsednika podrazumeva višeslojnu sociopolitičku inkluzivnost.

„Nelogično je raspravljati o njenom potpunom i objektivnom poštovanju svih ideja i događaja od istorijskog značaja našeg društva. Sjajnu fazu Oslobodilačke vojske Kosova predsednica bi trebalo da ceni maksimalno, u svakom slučaju i situaciji – sa jasnim i potpunim stavovima i formulacijama, bez retoričkih izbegavanja“, rekao je Muhadžiri (Muhaxhiri) za Teljegrafi.

U međuvremenu, bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) je reakcijom na društvenoj mreži Fejsbuk kazala da bez OVK ne bi bilo KBS-a.

Čitaku je takođe u prošlosti bila deo unutrašnjih političkih procesa povezanih čak i sa transformacijom OVK u KZK.

„Dobro se sećam pregovora za demilitarizaciju i transformaciju OVK. KZK je tamo rođen, mada to nije bilo predviđeno sporazumom iz Rambujea. Ili Biljal Šerifi (Bilall Sheriff)? Isto tako, uz puno muke KZK se transformisao u KBS. Mandat KBS se transformisao na isti način. Pratila sam ovaj proces korak po korak. Tu i tamo sam doprinela koliko sam mogla. Ali, kažem sa punim uverenjem: bez OVK ne bi bilo KBS“, reagovala je Čitaku.

Na ovo je reagovao i analitičar Imer Muškolaj (Mushkolaj), putem objave na društvenoj mreži Fejsbuk, koji je rekao da samo Vjosa Osmani može da piše o bici kod Košara bez spominjanja Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

„Samo Vjosa Osmani može da piše o Košarama bez spominjanja OVK“, rekao je Muškoljaj.

Reakcije je bilo i iz opozicije, gde je poslanica PDK Eljiza Hodža (Eliza Hoxha) napisala da jedino Osmani nikada ne spominje OVK.

Čak je i šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) na Fejsbuku nazvao jadnicima one koji misle da slava Oslobodilačke vojske Kosova može da izbledi ne spominjući njeno ime čak ni na godišnjicama titanskih bitaka njenih vojnika.

KoSSev: Nije samo Osmani bila na dnevnom redu juče i danas za kritike. Kosovska javnost, sudeći prema izjavama političara, zvaničnika i medijskih izveštaja ogorčena je zbog odluke da Europa Nostra uvrsti Visoke Dečane na listu najugroženijih spomenika evropskog kulturnog nasleđa za 2021.

O tome detaljnije ćitajte u: Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

“Jadni su oni koji misle da slava Oslobodilačke vojske Kosova može da izbledi, ne spominjući njeno ime čak ni u godišnjicama titanskih bitaka njenih vojnika. OVK nema potrebu za nama živima da je uzdižemo jer je nju uzvisila žrtva onih koji su dali živote pod njenim amblemom. Oni koji su prolazni ne mogu potceniti ono što je istorija uzdigla. Ali, sramota je onih koji, ignorišući OVK, pokušavaju da prepišu istoriju naše slobode“, napisao je Krasnići.

Sekretar Pokreta za jedinstvo Avni Kljinaku (Klinaku) takođe je komentarisao izjave predsednice Osmani, za koju je rekao da Osmani ne želi očima da vidi bilo šta što ima veze sa ratom. Dodao je da se ne treba čuditi što predsednica nije spomenula OVK, jer sve što ima veze sa ratom ona ne želi da vidi očima.

„Pitam se zašto toliko reakcija na predsednicu koja nije spomenula OVK! Kad god spomene demonstracije 1981. godine, političke zatvorenike, Adema Demaćija (Demaçi) iz OVK ili bilo šta što je povezano sa ratom, jako se uznemirim jer sa apsolutnom sigurnošću znam da ona ne želi da vidi ove kategorije! Čini mi se vrlo velikim licemerjem. Nešto kao da Aljbin Kurti spomene Ibrahima Rugovu“, napisao je Kljinaku na Fejsbuku.

A večeras kasno stiglo je reagovanje i „Udruženja ratnih veterana OVK“ na ono što se vidi kao propust Vjose Osmani:

„Oslobodilačku vojsku Kosova i njene pripadnike ne može verbalno da zaštiti niko, pa ni predsednik, već konkretnim aktima poput zakona i njegove primene podzakonskim aktima. OVK je suočena sa Srbijom u kosovskom pseudo-tribunalu u Hagu, dok šefovi država i odgovorne institucije ‘posmatraju’ procesuiranje i suđenje za zločine, masakre i genocid koji su prouzrokovali Srbija i Srbi. Umesto da sarađuje sa Albanijom u svim aspektima, uključujući o po pitanju pandemije, kao što je vakcinacija, naš premijer se meša u njene unutrašnje stvari, vodeći kampanju da tamo bira svoje ljude, kako bi ih upotrebio protiv izabrane vlasti“.

U međuvremenu, šef kancelarije Predsedništva Bljerim Velja (Blerim Vela) reagovao je na debatu u vezi sa statusom predsednice Vjose Osmani, koja nije spomenula OVK na 22. godišnjicu Bitke na Košarama.

On je na Tviteru rekao da Osmani uvek uzvišuje doprinos OVK i svakog borca.

„Svakim delom i svakom akcijom predsednica uzdiže Kosovo ideale ratnika i palih boraca i mučenika Oslobodilačke vojske Kosova.

„Doprinos i žrtva svakog ratnika i palog borca pamte se sa pobožnošću, jer su Kosovo i OVK jedno“, napisao je Velja.

KoSSev: Šta je kazala juče Vjosa Osmani polažući vence na Košarama:

„Svi oni koji su danas pali u bici kod Košara imaju svoje temelje, oni su izgradili naš temelj, stoga ova država u kojoj danas uživamo ima tako snažne temelje, jer je sagrađena na krvi svih mučenika kojih se danas sećamo. Naša je dužnost, dugujemo, dakle, onima koji su dali svoju uzvišenu žrtvu za slobodu da danas ojačaju državu kako bi je učinili onom o čemu su sanjali svi mučenici nacije i učinili je onom na koju će svi građani biti ponosni“.

Osmani se oglasila i na Fejsbuku, navodeći da su Košare bile „zvono slobode“, ali i da kaže još jednom o „genocidu“:

„Sloboda je imala smisla kada su heroji 138. brigade konačno zapečatili našu slobodu, položili jak temelj za budućnost, državu i istorijsko sećanje. Od 9. aprila 1999. do 10. juna, heroji ove brigade, u ovoj zemlji, kao nigde drugde, zadali su poslednji udarac srpskom genocidnom režimu, koji je ovog dana označio kapitulaciju“.

Košare vidi i kao brisanje „emocionalne granice“ sa Albanijom: „Na današnji dan uklonjen je ne samo granični kamen, već je uklonjena i emocionalna barijera između braće i sestara na Kosovu i u Albaniji“.


Pročitajte naš tekst o tome kako je Srbija obeležila sećanje na Bitku za Košare, a kako su to učinili kosovski zvaničnici

22. godine od bitke za Košare: Jedna bitka, dva narativa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.