MSP: Ambasada Crne Gore na Kosovu preduzeće sve potrebne aktivnosti da zaštiti svog državljanina

kim hapšenje
Foto: Radio Kim

Ambasada Crne Gore na Kosovu preduzeće sve potrebne aktivnosti u pravcu zaštite crnogorskog državljanina koji je juče uhapšen na Gazimestanu.

„Od nadležnih organa Kosova, obavešteni smo da se trenutno preduzimaju sve neophodne aktivnosti na rasvjetljavanju slučaja i da će mladiću biti obezbeđena pravna pomoć“, saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore juče.

Kako su kazali iz MSP, Ambasada je povodom privođenja mladića iz Podgorice na Gazimestanu kontaktirala kosovske vlasti.

Iz ovog Vladinog resora pozvali su političke aktere da od pomenutog slučaja „ne prave još jedan poligon za političke obračune“, već da dozvole, kako crnogorskim, tako i kosovskim institucijama, da urade svoj deo posla.

Kosovska policija je tokom obležavanja verskog praznika Vidovdana uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je podsticala na narušavanje javnog reda i mira.

Vladajući Demokratski front (DF) zatražio je od Vlade Crne Gore, kako su naveli da od Prištine zahteva hitno puštanje na slobodu uhapšenog mladića, javljaju crnogorski portali.

Oni su naveli da su uhapšenog „oteli albanski nasilnici i da je on na Gazimestanu na Kosovu štitio monahinju koja je bila izložena maltretiranju“.

„Ukoliko Vlada prećuti ovaj skandal i ukoliko uhapšeni ne bude odmah pušten, DF će organizovati proteste ispred prostorija takozvane države Kosovo u Podgorici“, poručili su iz ove stranke.

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić, oglasio se juče takođe, zatraživši od prištinskih vlasti da saopšte da li su uhapsili njihovog državljanina tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i zbog čega.

Mladića iz Podgorice je Kosovska policija uhapsila juče na ulazu za Gazimestan tokom obeležavanja Vidovdana, kada se, kako se moglo videti na snimku, verbalno pitanjem usprotivio tome što je Kosovska policija zatražila od monahinje da otvori svoju torbu.

Kosovski mediji, međutim, preneli su da je on uhapšen zbog „pevanja provokativnih pesama“. Kosovska policija je navela da je on uhapšen zbog  „izazivanja razdora i netrpeljivosti“. Kako su naveli, sve radnje u vezi sa dotičnom osobom će biti preduzete uz konsultacije i koordinaciju sa tužiocem angažovanim na slučaju, a u međuvremenu pojedini mediji javili su da mu je određen 48-časovni pritvor.

U međuvremenu reagovali su i predsednik Crnogorske liberalne stranke, Radoman Doderović, i predsednik Udruženja kosovskih Crnogoraca „Matica“, Boban Filipović, osudili su jučerašnje privođenje crnogorskog državljanina na Gazimestanu, prenosi RTV Kim.

Oni navode da je „Jovanović uzoran momak“, koji nije sklon bilo kakvom nasilju ili izazivanju netrpeljivosti, „pa mu se posebno na teret ne može i ne sme stavljati izazivanje nacionalne i verske mržnje“ i istovremeneo zahtevaju da ga hitno puste na slobodu.

Takođe, pozvali su premijera Crne Gore, Zdravka Krivokapića. da hitno interveniše kako bi Jovanović bio što pre oslobođen.

„Crnogorci Kosova i Metohije sa nevericom posmatraju kako Vlada u Podgorici hladnokrvno gleda na ugnjetavanje i pogrom nad Crnogorcima u ovom delu Srbije koji je pod protektoratom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezoplucijom 1244. U prilog tome govori i činjenica da je do sada izostala konkretna reakcija premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Alekse Bečića“, prenosi RTV Kim.

Povezane vesti:

KP potvrdila hapšenje jedne osobe na Gazimestanu, obeležavanje Vidovdana proteklo bez većih incidenata

Na Gazimestanu uhapšen mladić iz PodgoricePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.