Mustafi: Imamo garancije da će SAD da podrže pitanje Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Kamberi preševo delegacija vašington
FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Ragmi Mustafi iz Albanskog nacionalnog saveta u Preševskoj dolini rekao je da su tokom poslednjih sastanaka koje su pojedini zvaničnici održali u Sjedinjenim Američkim Državama, dobili garancije da će SAD podržati pitanje Albanaca ovog dela.

U intervjuu u četvrtak za „Interaktiv” KTV-a, Mustafi je rekao da su na ovim otvorenim sastancima tražili podršku Sjedinjenih Država kako bi pitanje Preševske doline dobilo pravi epilog u okviru dijaloga Kosova i Srbije i bilo ekvivalentno reciprocitetu, odnosno pravni okvir koji može dati određena prava srpskoj zajednici na Kosovu, ukoliko isto to važi i za albansku zajednicu u Preševskoj dolini.

„Predstavili smo tešku situaciju, diskriminaciju Srbije prema Albancima Preševske doline, navodeći da rešenje i njegov epilog vidimo u okviru regionalnih dešavanja. Verujem da je to bila jedna od najproduktivnijih poseta“, rekao je on.

Mustafi je ocenio da su razgovori Kosova i Srbije dosta napredovali, a da bi francusko-nemački sporazum, prema njemu, trebalo da bude sveobuhvatan.

„U ovome što je do sada objavljeno, Preševska dolina nije eksplicitno pomenuta, međutim, dobili smo snažnu podršku Vašingtona, imamo podršku Vlade Kosova, što je, sam premijer u nekim slučajevima pomenuo čak i u uslovima koje je postavio, pokazao je simetriju i reciprocitet koji treba da postoji za tretman zajednica. Smatramo da treba da postoje jedinstveni standardi za tretman manjina na Zapadnom Balkanu kako bi se izbegla svaka mogućnost koja bi mogla da izazove krizu u budućnosti“, rekao je Mustafi.

On je ocenio da je čudno ponašanje srpskih zvaničnika posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu.

„Čudno je ponašanje srpskih zvaničnika nakon sastanka koji su imali sa premijerom Kurtijem i nakon što je saopšteno da postoji sporazum na osnovu francusko-nemačkog sporazuma. Srbija se još uvek ne odvaja od logike 90-tih i od proruskog uticaja. Nadam se da neće biti onako kako izjavljuju pred medijima da bi se postigao napredak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, rekao je on.

Pročitajte još:

Kamberi iz Vašingtona: Tražili smo da pitanje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe bude deo dijaloga

Kamberi i Albanci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa pred Senatom SAD: Nova faza za prava manjinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.