Vučić: U Prištini legitimitet na klackalici, Beograd to ne može da koristi

Vucic-za-RTS
FOTO: RTS

U Prištini je „legitimitet na klackalici“, i to Beograd ne može da „koristi“ jer ukoliko je nestabilna situacija onda nemate partnere za razgovor, te će se u tom slučaju svi utrkivati „ko će više puta da ponovi da je Srbija počinila genocid“, ovako predsednik Srbije vidi najnovija politička dešavanja na Kosovu nakon što je sve izvesnije da će novu vladu u Prištini formirati LDK.

Upitan da prokomentariše da li će doći do promene u pregovorima Beograda i Prištine nakon ukidanja takse, predsednik Srbije za RTS poručuje da ne može na to da odgovori, ali i da se zalaže za uspostavljanje slobodnog protoka robe.

„Ne znam kako će to ići. Ja bih želeo da se uspostavi apsolutno slobodan protok kapitala i usluga. Radimo na tome, to je od presudnog značaja i za nas i za njih“.

Iako ne može da odgovori, ocenjuje da „neće biti lako“ i predviđa da će „biti mnogo problema“.

„Ništa neće biti lako, sa druge strane, očekujte velike potrese u Prištini četvrtog maja, pošto je tamo legitimitet na klackalici i tamo su stvari zaista pola-pola“, poručio je Vučić, bez preciziranja šta će 4. maja da se dogodi.

Komentarišući najavu formiranja koalicije koju će činiti LDK, AKR, Nisma, AAK i manjine, među kojima je, prema najavama LDK i Srpska lista, Vučić ocenjuje to kao ne baš laku situaciju, rekavši da je za Samoopredeljenje sada 37 odsto građana, a za LDK 21, iznevši tako potpuno drugačije informacije nego što je sinoć Aljbin Kurti – da imaju više od 50 odsto podrške.

„Kada imate novu vladu gde vaš prvi ima 21 odsto, a Kurti vam ostaje u opoziciji sa 37 odsto, nije laka situacija, uvek imate problem s legitimnošću“.

Na pitanje „na koji način to Beograd može da iskoristi“, predsednik poručuje.

„Ne možemo mi to da koristimo. Ukoliko bude stabilnija situacija u Prištini, onda imate partnere za razgovor, ako je situacija nestabilna onda će oni da se utrkuju ko će više puta da ponovi da je Srbija počinila genocid, ili ne znam šta uraditi sa Srbima. Ja se ne radujem bilo kakvom neuspehu, bilo kakvim turbulencijama u Prištini, kao što se ne radujem nigde drugo u regionu“.

Vučić je večeras rekao da je imao nekoliko razgovora nedavno i sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom i sa izaslanikom američkog predsednika, Ričardom Grenelom.

Grenela je još jednom opisao kao energičnog čoveka koji „ima svoju agendu i to gura“, a Lajčaka kao inteligentnog.

Vučić: Predložiću da zabrana kretanja za sve osim za penzionere traje od sutra u 18 časova do subote u pet ujutru

Vučić je ujedno rekao večeras da će sutra na Kriznom štabu predložiti da potpuna zabrana kretanja bude od sutra od 18 časova do subote do pet ujutru, ali da se zabrana ne odnosi na penzionere, prenosi Insajder.

„Želimo da dobijemo taj dan i po koji nam je važan. To je nekih 30 i nešto sati. Penzioneri će imati ceo petak dva puta po sat vremena, de fakto koliko oni hoće“, rekao je Vučić.

Dodaje i da će biti uvedena mera zabrane okupljanja više od 5 ljudi za vikend kada je predviđeno da policijski čas počne od 18 časova i da traje do pet ujutru, kao što je do sada bilo radnim danima.

„Sutra će se ove mere doneti. Razgovarao sam i sa doktorom Konom, mi na kraju donosimo odluke i ne bežimo od odgovornosti“, rekao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.