Mustafa: Tači u februaru predsednik Kosova

Kosovski poslanici glasaće sledećeg meseca za novog predsednika Kosova, poručio je danas kosovski premijer Isa Mustafa, navodi RTV "Dukagjini", a prenosi Telegrafi. Prema koalicionom sporazumu između Mustafine Demokratske lige Kosova (DLK) i Demokratske partije Kosova (DPK), kandidat za novog kosovskog predsednika biće kosovski ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik kosovske vlade – Hašim Tači. 

"Šef vlade Mustafa najavio je da će se sledećeg meseca glasati za novog predsednika Kosova, a prema njegovim rečima, to će biti lider DPK, Hašim Tači," navode kosovski mediji. Mustafa je vreme glasanja potvrdio danas u Peći tokom sastanka DLK, na kojem se razgovaralo o izmenama Statuta stranke. 

Pročitajte još: 

Tači 19. januara u Americi: Odluka da li će biti predsednik ili ne

Srpska lista: Nismo odlučili da li ćemo podržati Tačija za predsednika

Kosovski premijer je juče, takođe, kako su preneli kosovski mediji, govorio o poštovanju sporazuma sa njihovom koalicionom strankom – DPK i glasanju za Tačija.

"Imamo politički sporazum – koalicioni sporazum koji je jasno definisao da predsednika države predlaže DPK, prema sporazumu to bi trebalo da bude Tači. Sporazum će biti sproveden i zbog toga neće biti izbora, već će predsednik biti izabran kao što je napisano u sporazumu," rekao je Mustafa, prenosi Gazeta Express.

On je dodao i da članovi njegove partije treba da poštuju koalicioni sporazum i da glasaju za Tačija, istakavši da misli da će "većina poslanika DLK-a" glasati za kandidata DPK-a.Za novog kosovskog predsednika glasaju poslanici; ukoliko padne koalicija Mustafa-Tači – mogući vanredni izbori 

U kosovskoj javnosti se više nedelja polemisalo da li će se i kada Tači kandidovati za predsednika Kosova, s obzirom na to da mandat sadašnjoj kosovskoj predsednici ističe početkom aprila. Prema kosovskom ustavu, poslanici treba da glasaju za novog predsednika 30 dana pred istek roka mandata aktuelnog predsednika, a da bi kandidat postao predsednik, potrebna je podrška 80 od ukupno 120 poslanika u Skupštini Kosova. Kako je ranije objasnio prištinski analitičar, Fatmir Šeholi, ukoliko prva dva kruga glasanja budu neuspešna, u trećem krugu kandidat može da bude izglasan sa najmanje 61 glasom. Ali, kako opozicija ima 31 poslanika, a uz tri nezavisna poslanika je i 11 poslanika Mustafine partije koji su se izjasnili da neće glasati za Tačija, on tvrdi da Tači neće lako dobiti glasove, te da, ukoliko ne bude izglasan za predsednika, koalicija Mustafa-Tači neće opstati i da je moguće da će Kosovo ići na vanredne izbore. Lista "Srpska" se još uvek nije izjasnila da li će podržati Tačija.  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.