Mustafa o ZSO: Ili zakon da se proglasi nevažećim ili da se sprovede

Isa Mustafa
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express ( Tekst je izvorno preveden, osim naslova koji je adaptiran; izdanje od subote)

Isa Mustafa, bivši kosovski premijer i vođa dijaloga Kosovo-Srbija, nema savet za Aljbina Kurtija (Albin Kurti), koji će za nekoliko dana krenuti put Brisela, isto kao i Mustafa nekada.

Očekuje se da će jedna od tema o kojoj će se razgovarati na prvom sastanku Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića biti Zajednica opština sa srpskom većinom i neke od njenih varijanti.

„Nemam šta da kažem vladi LVV koja je zapalila Skupštinu i Kosovo protiv Zajednice“, rekao je Isa Mustafa u pisanom odgovoru Albanian Post-u.

„Ona sada donosi odluke, ne protestuje“, nastavio je on.

Mustafa, koji se optužuje da je u Briselu parčao Kosovo potpisom za Zajednicu, kaže da nikada nije potpisao za osnivanje zajednice opštine.

„Ono što sam potpisao je sporazum o principima, a ne sporazum o osnivanju Zajednice, jer sam nasledio zakon o kome je glasalo preko 2/3 poslanika“, kaže Mustafa.

Bivši lider LDK govorio je o Zakonu o osnivanju Zajednice „da postoji poseban zakon, koji je Skupština odobrila za ratifikaciju prvog sporazuma 2013. godine“.

Iako nema savet za Kurtijevu vladu, Mustafa ima ideju šta da radi sa Zajednicom.

„Sada se ili taj zakon mora proglasiti nevažećim sa 2/3 glasova poslanika ili se mora primeniti“.

Više ili manje, za Mustafu to ima veze sa političkom voljom te pozicije.

„Ako ne postoji volja za sprovođenjem, zakon mora biti ukinut“, rekao je on.

Za razliku od Mustafe, član rukovodstva Demokratske partije Kosova Betim Đoši (Betim Gjoshi) optužio je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je ovaj promenio svoj stav o svim pitanjima.

„Čak i da ne možemo da ga shvatimo ozbiljnije dok ne vidimo nešto što je on napisao, on je odlučio da krene na razgovore sa Srbijom bez pripreme i bez jasne platforme, a tokom naredne nedelje sastaće se sa Vučićem i dalje bez izvinjenja za zločine i bez razjašnjavanja sudbinu nestalih“, podvukao je Đoši.

„Stav PDK je jasan, protivi se Zajednici koje ima izvršna ovlašćenja i nije u skladu sa Ustavom Kosova.“

S druge strane, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ahmet Isufi, kaže za Albanian Post da bi Zajednica trebalo da bude funkcionalizovana, ali poštujući Ustav.

„Zajednica mora biti osnovana na osnovu Ustava Kosova i kao takva može biti primenljiva na Kosovu, stoga se ne može primeniti nijedna druga varijanta“, rekao je Isufi.

U međuvremenu, ovog meseca očekuje se prvi sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu.

Ali portparol Evropske unije Peter Stano nije nagovestio da li će se tokom ovog perioda govoriti o osnivanju Zajednice.

„Kada je reč o datumu i dnevnom redu sledećeg sastanka dijaloga, objavićemo ga kada bude prikladno“, rekao je Stano u pisanom odgovoru za Albanian Post.

Kurti je ranije ovog meseca naglasio da će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, biti održan od sredine juna.

„Nemam pritisak. U toku su diskusije. Dijalog će biti principijelan, biće pošten, gde Kosovo nije predmet za stolom, već strana u pregovorima. Sa našim programom i sa savešću i odgovornošću koju smo pokazali predstavljaćemo Kosovo“, rekao je Kurti.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je Kurtiju, rekavši mu da „ako Kurti misli da neće biti govora o Zajednici, onda nema razloga da on dođe. A ako očekuju da to učinim, onda čak ne moraju ni da me zovu“, rekao je.

Osnivanje Zajednice predviđeno je Briselskim sporazumom iz 2013. godine, postignutim između Kosova i Srbije. Dve godine kasnije, obe strane su se takođe složile oko principa za njegovo uspostavljanje.

Očekuje se da će Zajednica opština sa srpskom većinom okupiti oko sebe deset opština na Kosovu u kojima većinu stanovništva čine Srbi, a to su Severna Mitrovica, Klokot, Parteš, Ranilug, Gračanica, Zvečan, Zubin Potok, Novo Brdo, Leposavić i Štrpce .

Inicijalni sporazum za Zajednicu iz 2013. godine navodi da će Zajednica biti osnovana svojim statutom i strukturama, na osnovu statuta Zajednice opština na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.