Pendarovski: Zahvalni smo Srbiji na pomoći, Skoplje ne treba da lobira za Kosovo

Stevo Penderovski
Foto: N1

Zahvalni smo prijateljskoj Srbiji na blagovremenoj pomoći u sprečavanju posledica pandemije, posebno u procesu vakcinacije, izjavio je za Politiku predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i naglasio da Severna Makedonija ne treba da lobira za „nezavisnost Kosova“, što nameću pojedini albanski političari iz izvršne vlasti, prenosi N1 pisanje FoNeta.

Kako je istakao, „Srbija je učinila sve što je u njenoj moći da nam pomogne i mi taj prijateljski gest znamo da cenimo i nećemo ga zaboraviti“.

„Mi smo Kosovo priznali kao nezavisnu državu 2008. godine, kada je to učinio najveći broj naših strateških partnera i od tog trenutka mi se zalažemo i gradimo dobre odnose sa Kosovom, jer na taj način ispunjavamo naše nacionalne interese“, rekao je Pendarovski.

On je ocenio da Severna Makedonija doprinosi i učvršćivanju regionalne saradnje, što je najviši spoljnopolitički prioritet i prijateljske Srbije.
Penadarovski je podsetio da je Severna Makedonija napravila teške kompromise da bi postala punopravna članica NATO i ubuduće članica Evropske unije.

„Članstvo u EU je ključno za sveukupni razvoj svih država u regionu i za evropsku integraciju nemamo realnu alternativu“, zaključio je Pendarovski.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.