Mogerini: Sporazum o pravosuđu bitan korak ka normalizaciji

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Sporazum o pravosuđu bitan korak ka normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, ocenila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini i dodala da će Evropa još više biti prisutna na Kosovu.
 
“Ovo ce biti značajna godina za Kosovo i EU. Smatram da ćemo uskoro biti spremni za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to će biti na leto”, rekla je Mogerini.
 
Ona je dodala da SSP nije samo birokratska stvar, već će unaprediti mogućnost zajedničkog rada, poboljšaće ekonomiju, trgovinu, i politički dijalog.
 
Mogerini je najavila zajednički rad i na procesu vizne liberalizacije, I izrazila očekivanje da će tehnički izveštaj biti dostavljen Evropskoj uniji na ocenu pre leta.
 
Mogerini je istakla da postoji volja za napredak po ovom pitanju ali da je takođe neophodna solidna tehnicka osnova.
 
Visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti je ovo prva poseta Prištini i ona dolazi u trenutku kada započinje primena sporazuma o pravosuđu na severu Kosova koja je dogovorena u februaru u briselskom dijalogu između Beograda i Pristine.
 
"Računam da će skupština imati 2/3 glasova za glasanje o Specijalnom sudu, jer je to bilo i jedno od obećanja koje smo dobili prošle godine, i to će svakako biti dobar način za napredak”, istakla je Mogereni rekavši da ne želi da spekuliše šta će se desiti ukoliko glasanje ne prođe.
 
Premijer Kosova Isa Mustafa istakao da je Kosovo spremno za suočavanje sa zahtevom za osnivanje suda i potvrdio je da je vlada počela sprovođenje sporazuma objavljivanjem konkursa za sudije.
 
"Mi smo juče počeli sprovođenje Sporazuma o sudstvu, jer smo objavili konkurs za sudije i tužioce i to je urađeno po zakonima Kosova. Kosovo je takođe spremno da se suoči sa zahtevima o osnivanju specijalnog suda, i ne bojimo se prošlosti, jer smo posvećeni izgradnji pravne drzave. Mi ne smatramo da će ovaj sud suditi našem pravednom ratu, ali će biti osuđen svaki pojedinac koji je počinio zločin", rekao je Mustafa.
 
Premijer Kosova je dodao da je tokom sinoćnjeg razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o problemu ilegalnih migracija.
 
“Imao sam potrebe da razgovaramo o ovom pitanju. Dogovorili smo se da i dalje nastavimo sa ovakvim razgovorima, jer obe stran pokazuju volju za rešavanje ovig problema", rekao je Mustafa.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.