Bivša komesarka CIK priznala falsifikovanje rezultata glasanja na lokalnim izborima 2017. godine

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivša poverenica Izborne komisije (CIK) Fljutura Bećiri (Flutura Beqiri) izjavila je da je kriva za falsifikovanje rezultata glasanja na lokalnim izborima 2017. godine, na prvom ročištu održanom u sredu u Osnovnom sudu u Đakovici.

Nakon čitanja optužnice tužioca Ramiz Bužalje (Buzhala), optužena Bećiri izjavila je da priznaje krivicu za krivično delo za koje se tereti, dodajući da se kaje zbog počinjene radnje.

Tužilac Bužalja rekla je da se ne protivi priznanju krivice optužene, jer se prema njenim rečima takvo priznanje temelji na dokazima na kojima se temelji optužnica.

Nakon toga, sudija Driljon Haraćia (Drilon Haraçia) odobrio je priznanje krivice optužene, dok je objavljivanje presude zakazano za 8. april sa početkom u 11.30.

Inače, prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Đakovici, podignutoj 26. februara ove godine, Fljutura Bećiri se tereti za krivično delo „falsifikovanje rezultata glasanja“ prema članu 219, stav 2-1 KZRK.

Prema optužnici, 22. oktobra 2017. godine u osnovnoj školi „Isa Boljetini“ u opštini Orahovac, nakon zatvaranja biračkih mesta posle 19:00 časova, zloupotrebom položaja ili ovlašćenja u vezi sa izborima, pogrešno je registrovala izborne rezultate u izbornim dokumentima.

Prema optužnici, to je učinila na taj način što je kritičnog dana, kao predsedavajuća izborne komisije na biračkom mestu smeštenom u školi „Isa Boljetini“, tačno nakon prebrojavanja glasova, u obrascu za rezultate kandidata, suprotno Zakonu o opštim izborima u Republici Kosovo, netačno registrovala politički entitet, uklonila glasove nekih kandidata i označila nekoliko drugih kandidata, netačno registrujući 158 glasova, od kojih 96 glasova dodato i uklonjeno 62 glasa, u kom slučaju je ukupno 158 glasova naštetilo različitim kandidatima u političkim entitetima za lokalne izbore.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.