MSP: Republika Nauru 17. zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova

Foto: MSP, Republike Srbije; Ministar Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova NAURUa

„Republika Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova“, saopštio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

U noti se navodi da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju i odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države. Dodaju i da će prekinuti sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom.

Kako se dalje navodi u noti, ova zemlja je zaključila da je odluka o priznanju bila preuranjena, te da je protivreči principima Rezolucije SB UN 1244.

Dok kosovska strana tvrdi da je Kosovo priznato od strane 116 od 193 zemlje članice UN-a, srpski ministar navodi da Kosovo zapravo priznaje 93 zemlje, a da se za još 5 zemalja ne može reći kakav je njihov stav prema Kosovu.

Dačić je najavio da će MSP nastaviti sa ovim aktivnostima, u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića, a u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta, navodi se u saopštenu MSP.

Dačić je više puta izjavljivao da je cilj ministarstva koje vodi da broj zemalja koji priznaje Kosovo padne ispod 97, odnosno polovine zemalja članica UN.

Prema informacijama kosovskog ministarstva spoljnih poslova, Republika Nauru je priznala Kosovo 23. aprila 2008, a iz ovog ministarstva negiraju i ove navode Beograda.

„Kosovo ne komentariše dokumenta i izjave Beograda koje su u prošlosti, kao u slučaju Centralnoafričke Republike, bile rezultat mita i koje su kasnije negirale vlade tih država. Nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciu, a naše dve zemlje su uspostavile diplomatske odnose u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“, rekao je prištinskim medijima Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova.

Priznanje Kosova je do sada, prema potvrdi iz Beograda, povuklo ili suspendovalo 17 zemalja, i to: Republika Nauru, GanaTogo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Foto: MSP Republike Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.