„MSP Kosova nije primilo nikakvo upozorenje o povlačenju priznanja“

Vlada Kosova
Vlada Kosova

Nedavne izjave zamenika kosovskog premijera u ostavci, Envera Hodžaja (Enver Hoxhaj) da je do sada 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a da ima informacije da još 10 zemalja može učiniti isto su neosnovane, tako tvrdi zamenica ministra spoljnih poslova Kosova Rejhan Vunići (Rejhan Vuniqi), dodajući da ovo ministarstvo nije dobilo nikakvo upozorenje od bilo koje države u vezi sa povlačenjem priznanja, prenosi Zeri.

“Nemamo neko takvo upozorenje kao Ministarstvo spoljnih poslova. Ukoliko zamenik premijera Hodžaj ima bilo kakvu informaciju, dobro bi bilo da je podeli sa vladinim kabinetom u ostavci, nego da istupa sa takvim izjavama, jer ne čine čast ni njemu ni državi Kosovo. Međutim, mi zvanično nemamo nijedno upozorenje nijedne države u vezi sa povlačenjem priznanja”, kazala je Vunići.

Ona je prokomentarisala i izjavu predsednika Češke, Miloša Zemana da ne isključuje mogućnost da bi „teško, ali ipak jednog dana“, Češka mogla da opozove priznanje nezavisnosti Kosova.

Vunići kaže da su Zemanovi stavovi u suprotnosti sa zvaničnim stavom Češke prema Kosovu.

“Svi znamo stav češkog predsednika prema Kosovu i takve izjave se obično očekuju tokom posete koju će imati u Beogradu, ali to se neće dogoditi. U stalnom smo kontaktu sa češkim Ministarstvom spoljnih poslova, koje to kategorički negira. Dakle, što se tiče odnosa Češke prema Kosovu, ništa se neće promeniti”, istakla je.

Prema srpskim izvorima, priznanje Kosova je do sada povuklo 15 zemalja – Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Do sada je kosovska diplomatija na vesti o povlačenju priznanja reagovala demantima, odnosno snažnim kritikama zbog „prljave kampanje koju vodi Srbija“, a Hodžaj je bio prvi  kosovski zvaničnik koji je izjavio da je izvestan broj zemalja zaista načinio taj potez.

Obustavljanje kampanje povlačenja priznanja je upravo zahtev koji su pet ambasadora zemalja kvinte stavili pred Srbiju označivši da je to preduslov za nastavak dijaloga za Srbijom.

Kampanja povlačenja priznanja, sa druge strane, tačka je ponosa za srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića koji neretko u javnosti iznosi detalje svojih diplomatskih misija, a kaže da mu je cilj da broj zemalja koje su priznale Kosovo bude manji od polovine zemalja članica UN, što je 97.

On optužuje vladu Kosova da na spisku od 116 zemalja koje su navodno priznale nezavisnost Kosova, stoje zemlje koje se nikada nisu izjasnile po tom pitanju, te da deo njegovog posla obuhvata i ispitivanje stava svih tih zemalja, ali i ubeđivanje onih koji to zaista jesu učinili, da tu odluku preispitaju ili suspenduju do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

S druge strane, prištinska strana Beograd optužuje da povlačenja priznanja kupuje oružjem i novcem i da se koristi korupcionaškim aferama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.