MSP Kosova se ipak oglasilo: Diplomatske note izdate uz mito, odbačene naknadno

Vest je ažurirana

15:28 KoSSev: U međuvremenu, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova ipak se oglasilo saopštenjem. 

U saopštenju, koje je takođe prenela Koha, navodi se da se Kosovo u poslednje tri godine suočilo sa “diplomatskom i propagandnom kampanjom Srbije bez presedana, uz podršku Rusije i drugih zemalja kako bi se sprečila integracija Kosova u međunarodnu zajednicu”.

Navodi se i da se Kosovo “u koordinaciji sa zemljama Kvinte usprotivilo ovoj kampanji i preduzelo međunarodne korake u uskoj saradnji sa njima”.

Kosovski MSP navodi da su “više puta izrazili zabrinutost da je Srbija koristila mito, koruptivne afere, sporazume o prodaji oružja i ukidanju viza, i nemoralne afere (kao što je slučaj INTERPOL-om) da bi se suprotstavila Kosovu”.

„Srbija je pozvala strane zvaničnike u posetu u Beograd, ne uzimajući u obzir njihov legitimitet i putem mita izdate su diplomatske note i lažna dokumenta koji su zatim odbačeni od strane odgovarajućih zemalja, kao u slučaju Liberije (pred liberijskom TV predsednik Liberije demantuje izdavanje saopštenja), Gane, Gvineje Bisao (akreditovanje ambasadora Kosova), Burkine Faso (poslat dokument koji demantuje Beograd), Centralno Afričke Republike (vrši se istraga za aferu korupcije), Sao Tome i Principe (sastanci na visokom nivou gde se negira izjava Dačića) i drugih zemalja kao Papue Nove Gvineje, Palaua, Somalije, Komora, Burundija“ stoji u saopštenju, prenosi Koha.

Iz kosovskog MSP-a navode da je “sve diplomatske note prikazane u Beogradu, koje su vlade odbacile diplomatskim putem ili javno, napisala jedna osoba” koja je, kako navode, “poznata po svojoj zločinačkoj prošlosti i vezama sa mrežama organizovanog kriminala van Evrope i koja je sada savetnik ministra spoljnih poslova Srbije”.

MSP Kosova: Nećemo komentarisati propagandu i falsifikovane dokumente Dačića

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ministarstvo spoljnih poslova nije želelo da komentariše izjave srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je Togo povukao priznanje Kosova.

Savetnik ministra spoljnih poslova Jetlir Ziberaj (Jetlir Zyberaj) rekao je za Kohu da neće komentarisati lažnu propagandu i dokumente Ivice Dačića.

On kaže da je jedino pitanje kojim će se baviti ratni zločini koje su SPS i Milošević počinili na Kosovu.

„Naš je stav jasan da nećemo komentarisati propagandu i falsifikovane dokumente Ivice Dačića. Jedino pitanje kojim ćemo se baviti u vezi sa Ivicom Dačićem, su ratni zločini koji je počinila stranka SPS i njegov gospodar Milošević na Kosovu, kome je revnosno služio kao portparol, sve do sahrane, noseći njegov leš beogradskim ulicama. Suočiće se sa snagom države Kosovo“, rekao je on.

Priznanje Kosova su do sada, prema potvrdi iz Beograda povukle Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja. Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova negiralo je ove navode. Povezani članci: 

Dačić: Togo 15. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, nastavljamo dok ne shvate da moraju da idu na kompromis

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.