Morina opisao kako je pustio dron u BGKoSSev: Ceo intervju sa Ismailom Morinom možete pročitati u Kohi.Albanac Ismail Morina, koji se smatra odgovornim za puštanje drona na utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu, do detalja je opisao kako je izveo akciju.

On je naveo da je ideju o dronu dobio u Italiji i to od jednog prijatelja, Italijana.

"On je predložio da upotrebimo dron i da na njega okačimo poruku, što sam prihvatio. Razmišljali smo o zastavi, imali smo dve verzije, orla ili orla sa Skenderbegom, a onda sam odlučio da izaberem drugu. Potom smo razmišljali da napišemo nešto na italijanskom, ali smo kasnije izabrali reči 'autohtoni', jer se i na engleskom i albanskom isto piše i zvuči elegantno," rekao je Morina.

Albanac je naveo da se za akciju spremao tri meseca.

"Tokom leta sam došao u Srbiju, bio sam siguran da će se utakmica odigrati na stadionu Crvene zvezde, 26. jula sam obišao lokaciju, snimio stadion i sve oko njega. Obišao sam i stadion Partizana, ali ne detaljno. Zbog toga sam upotrebio Gugl mape i našao nekoliko lokacija sa kojih je bilo moguće pustiti dron. Sve vreme sam sarađivao sa prijateljom iz Skoplja koji je nabavio i doneo zastavu," dodao je Morina.

Prema njegovim rečima, 17 sati je bio sakriven na tajnoj lokaciji u iščekivanju pravog trenutka da pusti dron.

"Putovao sam 12 sati do Beograda. Ideja je bila da se pusti dron za vreme intoniranja himni, ali sam odustao, jer je tada neko prošao pored mene i mislio sam da sam otkriven. Pritajio sam se, pustio dron da napravi mali krug oko stadiona, a potom ga usmerio ka tribinama. Mislio sam da su albanski igrači u crvenim dresovima, spustio sam dron ka njima, ali sam onda shvatio da žele da ga uhvate. Pogrešio sam boje dresova," objasnio je Morina.

Odmah je napustio lokaciju i Srbiju.

"Auto me je već čekao i odmah smo krenuli na autoput. Razmišljao sam kako ćemo da pređemo granicu. Bio sam zabrinut, hteli smo da bežimo ako nas policija zaustavi, ali je sve prošlo bez problema," zaključio je Morina.

On je rekao da mu se od 14. oktobra promenio život, da živi izolovano u Albaniji i da je prekinuo kontakt sa porodicom.

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) dodelio je Albaniji pobedu 3:0 sa prekinutog meča protiv Srbije u Beogradu u oktobru, a "Orlovima" oduzeo tri boda.

Sud u Lozani je odbacio žalbu Srbije, a prihvatio albansku, jer nije pronašao dokaz da su Albanci odbili da nastave meč, dok smatraju da je prekid usledio usled loše organizacije utakmice i nasilnog uletanja navijača koji su napali goste.

Podsetimo, krajem prvog poluvremena iznad terena stadiona Partizana pojavio se dron sa zastavom "Velike Albanije", koju je skinuo Stefan Mitrović, nakon čega je usledilo koškanje igrača, te uletanje navijača.

B92/Botapress

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.